В Україні відбулася одна з найбільш успішних реформ - реформа децентралізації. Однак зараз через великі бюджети місцева влада дозволяє собі робити невиправдані закупівлі. У цьому випадку важливим елементом є нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Про це заявила народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Тепер на місцях є великі бюджети (Київ - понад 70 млрд бюджет, Дніпро - понад 22 млрд), якими місцева влада розпоряджається без втручання центру. На місця були передані землі, інші активи, якими також розпоряджаються громади. Залишився один нереалізований момент - ми вважаємо, що обов’язково потрібно закріплювати відповідний нагляд за законністю тих чи інших рішень органів місцевого самоврядування», - зазначила парламентарій.

Вона наголосила, що йдеться не про утиски самоврядування та не про наступ на децентралізацію.

«Нещодавно ми взяли інформацію в Державної регуляторної служби за І квартал 2023 року, і дані підтверджують: 55% всіх актів, що ухвалює місцева влада, здійснюються без регуляторних повноважень, 25% - з недотриманням вимог регуляторного законодавства. Це свідчить, що з боку держави повинен бути відповідний нагляд, який не накладатиме вето на рішення місцевої влади, а відстежуватиме, чи рішення ухвалене законно, даватиме відповідні поради, незаконні рішення зупинятиме», - поінформувала народна депутатка.

За її словами, друга важлива проблема стосується етичної складової.

«Сьогодні волонтери, бізнес, звичайні громадяни збирають кошти для нашої перемоги, а місцева влада витрачає кошти на барабани, овочерізки, транспортні розв’язки тощо. Саме заради перемоги треба об’єднуватися місцевій і центральній владі, громадянам, щоб кошти направлялися саме туди, де вони найбільше потрібні», - наголосила політикиня.

Вона додала, що наразі обговорюється кілька підходів, як правильно мають бути розподілені кошти громад і як здійснювати контроль витрат.

«Нам не хочеться почути, що ми утискаємо місцеве самоврядування, водночас ми не хочемо, щоб кошти в умовах війни витрачалися не на критичні потреби. Ми вдячні журналістам та небайдужим громадянам, що підіймають цю дискусію на високий рівень. Думаю, що Верховна Рада не стоятиме осторонь та ухвалюватиме відповідні рішення», - сказала Олена Шуляк.

Народна депутатка зауважила, що ідея про направлення з місцевих бюджетів певного відсотка доходів на потреби оборони ухвалюватиметься тільки після відповідних консультацій із Мінфіном, а до дискусії обов’язково долучатимуться представники місцевої влади, адже вони мають чітко розуміти, що під час війни недоречно робити певні закупівлі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

02 травня 2024 13:42
02 травня 2024 13:09
02 травня 2024 12:52
02 травня 2024 10:31
02 травня 2024 09:51
02 травня 2024 09:32
02 травня 2024 09:00
01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30