Сьогодні, 19 липня 2023 року, в рамках Другого Меліоративного Форуму Комітет з питань аграрної та земельної політики спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) провів виїзні комітетські слухання на тему: «Актуальні питання управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності».

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Також з вітальним словом у режимі відеоконференції звернулись Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, керівник програми Світового банку із стійкого розвитку Севара Мелибаєва, спеціаліст з іригації та дренажу Світового Банку Рану Сінха та провідний експерт департаменту агробізнесу ЄБРР Василь Говгера.

У комітетських слуханнях взяли участь заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, народні депутати України Тетяна Грищенко, Валерій Стернійчук, Анатолій Урбанський, керівник секретаріату Комітету Олександр Старинець, голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, Перший заступник голови Одеської ОВА Борис Волошенков, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова, представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Державного агентства меліорації та рибного господарств, Державного агентства водних ресурсів, Всеукраїнської аграрної ради, директор Програми USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО Ксенія Сидоркіна, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, представники Запорізької та Миколаївської ОВА, голова правління ОВК «Вода життя» Михайлина Капаруліна, голова ОВК «Перша» Ніколай Налбалдян, директор Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, доктор наук Раїса Вожегова.

В ході виступів було висвітлено питання реформи гідротехнічної меліорації, яка розпочалася в 2022 році з прийняттям закону про організації водокористувачів та покликана на вирішення питань відновлення та модернізації меліоративних систем, залучення зовнішніх інвестицій та зміну підходів в управління зрошувальними та осушувальними системами через створення державних операторів меліоративних систем.

Зазначалось, що на 1 липня 2023 року вже зареєстровано понад 20 організацій водокористувачів, зареєстровано в ДЗК дві меліоративні мережі. Процес створення організацій водокористувачів в межах зрошувальних та осушувальних систем активно відбувається вже у семи областях України, зокрема, Одеській, Черкаській, Полтавській, Київській, Дніпропетровській, Вінницькій та Житомирській. Одещина та Черкащина лідирують за кількістю створених ОВК.

Офіційна реєстрація організації водокористувачів - лише перший крок. Наступний - це набуття права власності на об’єкти інженерної інфраструктури меліоративних систем, після якого ОВК матимуть право повноцінно господарювати, управляючи меліоративними системами.

Тому, учасники слухань зауважили, що продовження реформи гідротехнічної меліорації в умовах військової агресії рф проти України є важливим фактором у забезпеченні продовольчої безпеки країни та світу.

Голова Комітету Олександр Гайду зазначив, що наступний важливий крок - це зміна в управлінні державними меліоративними системами. Верховна Рада України схвалила в першому читання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності (реєстр. №7577), який передбачає створення державних некомерційних підприємств - операторів. 

Законопроект вирішує головні завдання щодо забезпечення прозорості системи управління, встановлення справедливих тарифів та залучення інвестицій в державний меліоративний сектор, а також враховує найкращі світові практики в управлінні державними меліоративними системами.

Директор департаменту Алла Стоянова зазначила, що Одеська область - лідер зі створення організацій водокористувачів. Для цілей їх створення постійно проводяться профільні наради. Кожний аграрій має можливість ознайомитись з покроковим алгоритмом щодо створення ОВК, а також розроблена Дорожня карта втілення реформи меліорації на Одещині, яка обговорювалася з вченими, керівниками сільгосппідприємств та фермерами.

В рамках проведення Другого Меліоративного форуму та комітетських слухань народні депутати України - члени Комітету мали можливість ознайомитись з роботою Насосної станції НСП-1 і зрошувального каналу Суворовської зрошувальної системи, із запуском дощувальної машини на Насосної станції НСП-2 Суворовської зрошувальної системи, а також з презентацією новоствореного Об’єднання водокористувачів «Вода життя» проекту модернізації Суворовської зрошувальної системи та обговорили його технічні аспекти.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю з представниками виконавчої гілки влади, наукових установ, громадських об’єднань.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43