Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики заслухав на своєму виїзному засіданні 13 липня 2023 року доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця «Нерозквітлі. Порушення прав українських дітей на тимчасово окупованих територіях України та у Росії: депортація, мілітаризація, індоктринація».

З цією метою народні депутати - члени Комітету відвідали Центр захисту прав дитини у Києві, відкритий 31 травня цього року. Спочатку учасники засідання оглянули приміщення Центру, який є першим сучасним простором такого формату. «Сама ідея створення Центру у тому, щоб показати: питання дітей - питання номер один у нашій державі. Кожна дитина, яка перебуває на тимчасово окупованих територіях чи незаконно вивезена до росії, має знати, Україна бореться за неї», - наголосив Дмитро Лубінець. Уповноважений повідомив, що повернуті додому маленькі українці насамперед потрапляють до Центру захисту прав дитини, де з ними працює психолог, надається медичний супровід, допомога у соціальній реабілітації, ведеться окрема робота щодо документування воєнного злочину щодо дитини, скоєного з боку рф. «Я називаю такий злочин - воєнним злочином з елементами геноциду», - підкреслив Дмитро Лубінець.

Заступник голови Комітету Павло Сушко, відкриваючи засідання, розповів, що саме на базі цього Центру планується провести перше засідання Міжфракційного об’єднання «Діти України», що засвідчує - Верховна Рада України та Офіс Уповноваженого працюють разом заради захисту українських дітей.

Під час основної частини засідання депутати розглянули Звіт, представлений Омбудсманом. Доповідь містила інформацію:

1.Грубі порушення прав дитини внаслідок збройної агресії проти України (вбивства та каліцтва, вербування дітей до збройних сил супротивника й використання у бойових діях, зґвалтування та інші форми сексуального насильства, викрадення, напади на школи та лікарні, відмова в доступі до гуманітарної допомоги);

2.Особливості становища дітей на тимчасово окупованих територіях України та дітей, переміщених до рф (примусове переміщення дітей на тимчасово окуповані території України та депортація дітей на територію рф, впровадження російських стандартів освіти на окупованих територіях, «перевиховання» та мілітаризація українських дітей, переміщених на тимчасово окуповані території України та територію рф, примусова зміна громадянства дітей на окупованих територіях України та паспортизація, влаштування українських дітей в сім’ї громадян рф);

3.Політична оцінка та правова кваліфікація дій держави-агресорки щодо українських дітей;

4.Дії влади України, спрямовані на повернення українських дітей та захист їхніх прав.

У своєму виступі Уповноважений акцентував на тому, що російська федерація вчиняє злочин щодо українських дітей, «максимально маскуючи  момент ідентифікації, змушуючи казати, що вони росіяни». Ба більше, за його словами, жодного разу росія не надала можливості евакуації цивільного населення.

Наразі спільними зусиллями української влади та громадського сектору додому повернули 383 дитини, і кожне повернення, як зазначив Дмитро Лубінець, це мініспецоперація й трагічна історія дитини.

Опісля презентації члени Комітету поставили свої запитання Уповноваженому, зокрема парламентарі поцікавилися роботою міжнародних організацій (ЮНІСЕФ, Червоний Хрест) у напрямку захисту і повернення дітей України, роботою Уповноваженого з дітьми, які виїхали в Європу, роботою з дітьми, що мають певний статус. Голова Комітету Микита Потураєв зауважив, що ключова проблема зараз - у верифікації даних, адже важливо обліковувати кожний випадок злочинних дій країни-агресора щодо українців, кожну сім’ю та дитину, які опинились за межами України або на тимчасово окупованій території. Без цього неможливі правильні політичні рішення ні в національних інституціях, ні в міжнародних.

За підсумками виїзного засідання Комітет взяв до відома доповідь Омбудсмана і рекомендував Верховній Раді України схвалити відповідний Звіт (проєкт Постанови за реєстр. №9413).

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики дякує Уповноваженому з прав людини за проведену роботу. Працюємо далі разом і боремося за кожну українську дитину.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

15 травня 2024 18:52
15 травня 2024 17:40
15 травня 2024 16:02
15 травня 2024 15:05
15 травня 2024 14:08
15 травня 2024 12:49
15 травня 2024 12:39
14 травня 2024 16:00
14 травня 2024 15:48
14 травня 2024 14:39