Заступники голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Григорій Мамка та Максим Павлюк взяли участь в круглому столі, організованому Міністерством юстиції за підтримки Проєкту ЄС "Право-Justice".

Серед спікерів та запрошених: народні депутати, представники Міністерства юстиції України, Департаменту з питань виконання кримінальних покарань та Державної установи «Центр пробації», експерти Офісу Ради Європи в Україні, EU Project Pravo-Justice, Української Гельсінська спілки з прав людини.

Міністр юстиції Денис Малюська, заступники міністра Олена Висоцька та Олександр Банчук провели фахове обговорення прийнятих законів та законодавчих ініціатив, які наразі очікують розгляду в парламенті, зокрема щодо:

 впровадження покарання у виді пробаційного нагляду;

 удосконалення виконання покарання у виді штрафу та громадських робіт;

 створення компенсаторного механізму;

 заходів, спрямованих на поновлення прав засуджених осіб та осіб, взятих під варту, у зв'язку з неналежними умовами тримання;

 виконання рішень ЄСПЛ щодо зменшення тюремного населення та розвиток альтернативних видів покарань.

Заступник голови Комітету Григорій Мамка під час круглого столу зазначив, що необхідно заборонити тримання засуджених в ІТТ. Адже, за його словами, КВК визначає, що до засуджених, які відбувають покарання на території України, застосовується кримінально-виконавче законодавство України в установах виконання покарань. Ідея ж утримання осіб в ІТТ - це тимчасове тримання, а не роками як на сьогодні, тому, потрібно внести відповідні зміни.

Заступник голови Комітету Максим Павлюк зазначив, що перед українськими в’язницями постійно постають серйозні виклики, зокрема боротьба за безпеку, задоволення основних потреб ув’язнених та управління евакуацією тисяч ув’язнених із регіонів, уражених конфліктом, тому створення ефективної системи контролю за дотриманням прав та законних інтересів засуджених є важливим та необхідним викликом сьогодення.

Під час круглого столу його учасники також обговорили законопроекти, які наразі напрацьовуються та якими пропонується:

сформувати умови для стимулювання праці засуджених;

розширити перелік можливих місць праці, у тому числі за межами колоній за умов нагляду за ними;

врегулювати участь засуджених у відбудові держави на оплатних та безоплатних засадах тощо.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

15 травня 2024 18:52
15 травня 2024 17:40
15 травня 2024 16:02
15 травня 2024 15:05
15 травня 2024 14:08
15 травня 2024 12:49
15 травня 2024 12:39
14 травня 2024 16:00
14 травня 2024 15:48
14 травня 2024 14:39