26 червня - День кримськотатарського прапора. Цей День символізує єдність, наступність поколінь кримських татар та їхню боротьбу за свободу і право на самовизначення.

Члени Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики приєднуються до вітань з нагоди свята.

«Два прапори - одна країна, одна душа. Сьогодні відзначаємо День кримськотатарського прапора - свято, що нагадує нам про нашу єдність та про необхідність продовжувати боротися. Кримські татари - найбільш численний корінний народ України, що впродовж своєї історії зазнавав переслідувань та гноблень від сусідського ворога. На жаль, історія повторюється. Та вже зараз, коли вся цивілізована спільнота підтримує Україну - переконана, обидва стяги незабаром майорітимуть у Бахчисараї. Переможемо!» - написала заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

«Завдяки сміливості, мужності та відданості кримськотатарського народу ми продовжуємо боротьбу за свободу, за наше право жити в мирі та незалежності. Сьогодні я хочу віддати належне кримчанам, які стоять на передовій цієї боротьби. Ваш супротив агресору, Ваша незламність та воля не мають ціни. Нехай кримськотатарський прапор завжди буде символом нашої спільної солідарності, нашого об'єднання у відповіді на виклики часу та невиправдану агресію. Ми разом пережили багато, ми маємо спільну історію, і ми будемо разом продовжувати боротьбу з агресором, ми разом святкуватимемо Перемогу, ми разом вшановуватимемо пам'ять полеглих і разом будемо зміцнювати нашу незалежну та вільну Україну. Крим - це Україна. Чекаємо вдома», - поділилася перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич.

«Вітаю киримли та всіх українців з днем кримськотатарського Прапора. Кримськотатарський прапор був запроваджений у грудні 1917 року першим Курултаєм кримськотатарського народу у Бахчисараї. У СРСР з 1929 року прапор був під забороною - як щось буржуазне, національне та хансько-феодальне. Використання відновилось аж 30 червня 1991 року, коли кримські татари почали масово повертатись з місць депортації та провели у Сімферополі другий Курултай. Під цим прапором 26 лютого 2014 року пройшла масова акція в Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України, стяг став символом опору московській агресії. Учора в Криму окупанти затримали активістів кримськотатарського національного руху, які намагались з прапором піднятись на скелю Ак-Кая і там встановити прапор. Але хоч би як московія не казилась від прапора, хоч би як не намагалась стерти пам'ять і символіку - я дуже сподіваюсь, що блакитне полотно і золотий герб танга вже зовсім скоро замайорять над вільним Кримом!» - долучилася до вітань членкиня Комітету, народна депутатка Софія Федина.

Два прапори - одна Батьківщина. З Днем кримськотатарського прапора!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16