Вступна кампанія 2023: основні дати

Міністерство освіти і науки України опублікувало важливі дати для цьогорічних вступників.

1 липня розпочнеться реєстрація електронних кабінетів.

З 3 по 10 липня триватиме реєстрація заяв на співбесіду та творчий конкурс (для навчання на бюджеті та контракті). Зареєструвати заяву на співбесіду та творчий конкурс для навчання на контракті можна буде до 25 липня.

31 липня мають бути завершені співбесіди та творчі конкурси для тих, хто планує навчатися на контракті.

До 5 серпня оприлюднять списки рекомендованих на бюджет (протягом трьох днів після цього вступнику необхідно буде подати документи на бюджет), а до 10 серпня стане відомим список зарахованих на бюджет.

 

Стартувала реєстрація електронних кабінетів для вступників на основі базової середньої освіти

23 червня 2023 року почалася реєстрація електронних кабінетів для вступників до закладів фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти (9 класів).

Другий рік поспіль випускники 9-х класів можуть скористатися всіма перевагами онлайн-вступу.

Докладний алгоритм реєстрації кабінету шукайте за посиланнями:

Текстовий формат

Відеороз'яснення

Подання заяв до закладів фахової передвищої освіти для вступників на основі 9 класів починається 30 червня 2023 року.

 

Продовжено строк подання заяв на участь у конкурсі з відбору психологів до 26 червня 2023 року

Відповідно до наказу Координаційного центру з надання правової допомоги від 15 травня 2023 року №235-аг «Про проведення конкурсу з відбору психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги» (із змінами, внесеними наказом від 15 червня 2023 року №329-аг), Координаційний центр повідомляє про проведення з 15 травня по 03 серпня 2023 року конкурсу з відбору психологів з метою їх включення до Реєстру психологів, які можуть залучатися до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Конкурсний відбір відбуватиметься в період з 15 червня по 03 серпня 2023 року.

Порядок проведення конкурсу з відбору психологів.

Як взяти участь у конкурсі (інфографіка).

 

Розпочався освітній фестиваль «Вчителі майбутнього»

22 червня 2023 року у Львові розпочався наймасштабніший освітній фестиваль «Вчителі майбутнього». Дводенний захід зібрав понад 100 спікерів - провідних українських та іноземних лідерів освіти та громадськості.

Понад 2000 вчителів з усієї країни, мабуть вперше за три останні роки, зібралися офлайн! Настільки велика увага вчителів і бажання обговорити все, що не встигали під час пандемії і повномасштабного вторгнення.

Участь у заході від Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій взяли Голова Комітету Сергій Бабак та заступник Голови Комітету Сергій Колебошин.

Захід спільно проводять ГС «Освіторія» та Холдинг емоцій «!FEST».

 

Голова Комітету Сергій Бабак разом з заступником Сергієм Колебошиним відвідали Superhumans центр

22 червня 2023 року очільник Комітету Сергій Бабак разом з заступником Голови Комітету Сергієм Колебошиним відвідали неймовірний і космічний Superhumans центр, де повертають втрачені кінцівки нашим воїнам, повертаючи їм життя! І де скоро з?явиться передовий освітній центр країни з фокусом на протезуванні, реконструкції, психологічній і фізичній реабілітації.

 

Міндовкілля та МОН домовилися розвивати систему екоосвіти в Україні

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Міністерство освіти і науки України домовилися розвивати систему екоосвіти в Україні. Для цього була створена відповідна Міжвідомча робоча група, яка дослідить проблемні питання та напрацює заходи для удосконалення та підвищення рівня системи екологічної освіти в Україні.

Від Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій до складу робочої групи входить голова підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Олена Лис.

Фахівці міжвідомчої групи працюватимуть над:

розбудовою якісної системи багаторівневої, інтегрованої та доступної екологічної освіти та просвіти українців;

удосконаленням стандартів екологічної освіти;

написанням Стратегії розвитку екологічної освіти, просвіти та інформування для сталого розвитку України.

Комплексний підхід з екологічної освіти та виховання сприятиме бережному ставленню до довкілля, закладе основи розуміння екологічних процесів і джерел порушення природної рівновaги. Як результат – підвищить загальнодержавний рівень екологічної культури.

З відповідним наказом Міндовкілля та МОН можна ознайомитися за посиланням.

 

21 червня 2023 відбулося засідання Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій

На засіданні було розглянуто 9 питань. Народні депутати України – члени Комітету одностайно прийняли рішення:

прийняти за основу:

проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо діяльності авіації Міністерства внутрішніх справ України (реєстр. № 9258 від 01.05.2023, КМУ);

проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку із запровадженням акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин (реєстр. № 9033-1 від 06.03.2023);

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян (реєстр. № 9274 від 05.05.2023);

прийняти за основу та в цілому:

проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України” (щодо уточнення основних завдань слідчої комісії) (реєстр. № 9120 від 17.03.2023);

проект Постанови про Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України про виконану роботу за шість місяців її діяльності (реєстр. № 9347 від 31.05.2023);

запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття та у сфері реалізації державної політики зайнятості населення (реєстр. № 8331 від 02.01.2023) Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, визначеного головним з його опрацювання;

запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення управління у сфері реалізації державної політики зайнятості населення (реєстр. № 8332 від 02.01.2023) Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним з його опрацювання;

підтримати ініціативу щодо підписання Меморандуму про взаєморозуміння та взаємну підтримку у формуванні соціально-емоційних навичок у дітей і молоді;

доручити головам підкомітетів спільно з відповідальними працівниками секретаріату Комітету та профільними заступниками Міністра освіти і науки України до наступного засідання Комітету розглянути законопроекти реєстр. №№ 5467, 5450, 4623, 5878 та прийняти рішення щодо їх актуалізації та розгляду Комітетом, а також прийняти відповідні рішення щодо пропозиції Міністерства освіти і науки України про зміни до законодавства про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності.

Переглянути запис засідання, яке транслювалось у прямому ефірі, в соціальних мережах, можна за посиланням: https://www.facebook.com/kom.osvita.nauka.

 

90% студентів, зареєстрованих на КРОК2, визначилися з місцем складання ЄДКІ за кордоном

4120 студентів зареєстровані закладами освіти для складання КРОК2. Понад 90% із них вже визначилися з локаціями і зареєструвалися.

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що зараз триває етап складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) для зареєстрованих студентів.

Українські та іноземні студенти, зареєстровані на складання компонентів ЄДКІ – тестових іспитів КРОК 1, КРОК 2 та іспиту з англійської мови професійного спрямування (АМПС) – поза межами України, зможуть скласти іспит в одній з 76 країн світу.

Для складання іспиту поза межами України залучено понад 600 центрів тестування. Зокрема, це центри у країнах США, Канади, Великобританії, Індії, Європейського Союзу тощо.

Більш детально ознайомитися з послідовністю дій для здобувача освіти, який складатиме іспит КРОК 1, іспит з англійської мови професійного спрямування та іспит КРОК 2 за межами території України, можна за посиланням.

 

«Сучасне дошкілля під крилами захисту»

Команда Міністерства освіти і науки спільно з ДУ «Український інститут розвитку освіти» додали нові матеріали до рубрики «Сучасне дошкілля під крилами захисту», які доцільно використовувати у спілкуванні з дітьми дошкільного віку.

Педагоги-практики закладів дошкільної освіти №8 «Золотий півник» Білоцерківської міської ради Київської області, №20 «Чебурашка» Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області, ДНЗ (ясла – садок) «Зіронька» Узинської міської ради Київської області, Одеського закладу дошкільного освіти «Ясла-садок» №80 Одеської міської ради, закладу дошкільної освіти №9 «Пролісок» міста Нетішина та ХДНЗ №1 «Капітошка» міста Хмельницького пропонують розробки, відеоматеріали з різних видів роботи із дошкільнятами.

 

Європейська комісія організовує табір із написання проєктних заявок «Горизонт Європа» для України

Міністерство освіти і науки України інформує, що українські дослідники з 03 по 07 липня 2023 року, мають змогу долучитися до онлайн-табору з написання проектних заявок (Proposal Writing Camps, PWC). Мета ініціативи – допомогти дослідникам та інноваторам з України підготувати ґрунтовні проектні ідеї, пов’язані з майбутніми конкурсами програми «Горизонт Європа» (HEU). Учасники пройдуть навчання з написання високоякісних конкурентоспроможних заявок, що сприятиме їхній інтеграції в дослідницькі та інноваційні мережі ЄС.

Програма навчання передбачає розбір ключових елементів заявок програми «Горизонт Європа»: досконалість, вплив, реалізація/робочий план.

Реєстрація відкрита до 28 червня 2023 року.

Посилання на реєстрацію.

 

«Безпечний освітній простір: взаємодія заради майбутнього»

На Буковині відбувся І Всеукраїнський форум «Безпечний освітній простір: взаємодія заради майбутнього». Форум організували у межах пілотного проєкту «Спеціаліст з безпеки в освітньому середовищі», який успішно функціонує у Чернівецькій та Кельменецькій територіальних громадах та охоплює шість закладів освіти, де навчаються понад 4300 дітей.

Учасники форуму, а це представники Департаменту освіти і науки ЧОВА, Управління освіти Чернівецької міської ради, Ювенальної превенції Чернівецького РУП ГУНП, ГО «Безпечний освітній простір», ГУ ДСНС у Чернівецькій області, Управління поліції охорони у Чернівецькій області, Чернівецького центру професійного розвитку педагогічних працівників, підсумували роботу команди Чернівецької ТГ щодо належного рівня безпеки в освітньому середовищі, запобігання негативним явищам та їхнім наслідкам для дітей.

 

20 червня 2023 року відбулося засідання підкомітету з питань загальної середньої, інклюзивної освіти та освіти на тимчасово окупованих територіях Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та прийняти за основу:

проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку із запровадженням акцизного податку на води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин (реєстр. № 9033-1 від 06.03.2023);

проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень суб’єктів забезпечення цивільного захисту, удосконалення законодавства з питань захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, організації та проведення евакуації населення, забезпечення охорони життя та здоров’я громадян (реєстр. № 9274 від 05.05.2023).

 

«Учитель року - 2023»: затверджено список переможців та лауреатів всеукраїнського конкурсу

20 червня 2023 року у Міністерстві освіти і науки України підписано наказ № 767 «Про затвердження списку переможців та лауреатів всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2023». У цьогорічному конкурсі змагалися вчителі початкової школи та вчителі предметів «Захист України», «Основи здоров’я», «Фізична культура».

Переможцям конкурсу присвоєно почесне звання «Заслужений вчитель України», лауреатів нагородять грамотами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

Додатково інформацію про конкурс розміщено за посиланням.

 

Навчання для креативників в ІТ: Мінцифри з партнерами презентують три освітні серіали

На сьогодні ІТ-галузь в Україні нараховує більше 300 тисяч спеціалістів. Інтерес до сфери росте, адже вона пропонує багато можливостей, високий рівень зарплати, а ще дозволяє долучитися до кіберфронту. Мінцифри разом з Projector вирішили допомогти охочим почати кар’єру в ІТ-компанії, навіть без знання коду.

Мінцифри створили три освітні серіали, які вже встигли стати одними з найпопулярніших на платформі Дія.Освіта:

UI/UX-дизайнер -https://osvita.diia.gov.ua/courses/ui-ux-designer;

Графічний дизайнер - https://osvita.diia.gov.ua/courses/graphic-designer;

Продакт-менеджер - https://osvita.diia.gov.ua/courses/intro-to-it-product-management.

Серіали доступні українською мовою й адаптовані до різних аудиторій. Жодних нудних курсів - теорію вивчаємо одразу через практику. Після завершення серіалу можна пройти фінальний тест і отримати сертифікат.

 

19 червня 2023 року відбулися засідання підкомітетів Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

І. Підкомітет з питань науки та інновацій.

Народними депутатами України – членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо діяльності авіації Міністерства внутрішніх справ України (реєстр. № 9258 від 01.05.2023, КМУ);

прийняти за основу та в цілому:

проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України” (щодо уточнення основних завдань слідчої комісії) (реєстр. № 9120 від 17.03.2023);

проект Постанови про Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів корупції на державних підприємствах, в установах та організаціях Національної академії аграрних наук України про виконану роботу за шість місяців її діяльності (реєстр. №9347 від 31.05.2023).

ІІ. Підкомітет з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

Народними депутатами України - членами Комітету були прийняті рішення рекомендувати Комітету з питань освіти, науки та інновацій розглянути на своєму засіданні та ухвалити наступні рішення:

запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення управління у сфері реалізації державної політики зайнятості населення (реєстр. №8332 від 02.01.2023) Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, визначеного головним з його опрацювання;

запропонувати визначитись щодо прийняття проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття та у сфері реалізації державної політики зайнятості населення (реєстр. №8331 від 02.01.2023) Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, визначеного головним з його опрацювання.

 

До України повернулися переможці Всесвітньої олімпіади геніїв

Найбільша українська делегація учасників GENIUS Olympiad повернулася до Києва зі США. 47 учнів Малої академії наук представили Україну в Рочестерському технологічному інституті, що у штаті Нью-Йорк.

Загалом українська делегація привезла 35 нагород. Серед переможців - 14 учасників із почесною відзнакою, 9 учасників із бронзовими медалями, 7 зі срібними та 5 із золотими.

19 червня 2023 року учасників «Олімпіада геніїв» урочисто зустріли та привітали з перемогами на пресконференції у Музеї науки. Подію організували Міністерство освіти і науки України та Мала академія наук.

На пресконференції підлітки розповіли журналістам про свої екоідеї.

Золото на GENIUS Olympiad вибороли Євгенія Вінницька, Олег Запара, Маргарита Перепелиця, Назар Солопіхін і Єгор Щасний.

Срібло здобули Поліна Даценко, Софія Козинець, Катерина Плющай, Іванна Радиця, Валерій Радченко, Поліна Самойленко та Давид Степаненко.

Із бронзою повернулися Анастасія Андрущенко, Катерина Арнаут, Єлизавета Бредіхіна, Каріна Галах, Ганна Кіцела, Анна Коваленко, Альона Назаренко, Дарія Назаренко й Іван Самусь.

Почесними нагородами журі конкурсу відзначили Вікторію Заліську, Вікторію Кравченко, Надію Лисенко, Алісу Ломакіну, Андрія Мавріна, Богдана Мінка, Михайла Муцького, Дар'ю Панайотову, Марію Сірську, Карину Солощенко, Діану Хмелюк, Марію Чепіль, Павла Шехета та Марка Юрченка.

 

Відбулася міжвідомча нарада з питань працевлаштування та професійного навчання ВПО

У заході взяли участь представники Мінреінтеграції, Мінекономіки, Міносвіти, Мінсоцполітики, Мінфіну, Державної служби зайнятості, обласних військових адміністрацій та громадських організацій.

Учасники наради обговорили програму ваучерів на навчання, які можуть отримати внутрішні переселенці працездатного віку. З 01 червня 2023 року була запроваджена можливість подати заявку на отримання ваучера онлайн. Відтоді від людей надійшло 836 онлайн-заявок, з них 683 - від ВПО.

Серед іншого була анонсована програма мінігрантів, ініційована для відновлення діяльності та посилення стійкості суб’єктів мікропідприємництва. Вона реалізується Фондом розвитку підприємництва в межах Програми «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» за фінансової підтримки Уряду Німеччини та ЄС. У результаті відбору підприємцям нададуть 750 мінігрантів у розмірі до 4000 євро.

Зареєструватися для участі у програмі можна буде у цифровому застосунку Дія. Старт подачі заявок - 01 липня 2023 року.

 

Запроваджуються нові підходи в науковій освіті для школярів

Міністерство освіти і науки України та Смітсонівський інститут (США) підписали Меморандум про співпрацю з метою розвитку наукової освіти.

Підписання меморандуму відбулось у Посольсві України в США за сприяння Посольства та Надзвичайного та Повноважного Посла України у США Оксани Маркарової.

Меморандум підписаний з метою підтримки молоді в Україні та охоплює співпрацю та обговорення щодо:

прикладних ресурсних комплектів наукового навчання, які можна застосовувати у різному виконанні, зокрема як для формальних освітніх просторів, таких як школи, так і для неформальних навчальних просторів, таких як музеї, або у місцях тимчасового чи постійного проживання родин;

підтримки вчителів через професійний розвиток, який може передбачати курування Смітсонівським інститутом (за погодженням з Міністерством) можливостей професійного навчання через платформи дистанційного навчання;

доступу учнів початкових класів (5-11 років) в українських цифрових навчальних центрах до особливих цифрових активів, які наявні в бібліотеці цифрового освітнього контенту Смітсонівського інституту «Дистанційне навчання» (наприклад, електронних книг, цифрових освітніх ігор, симуляцій, освітніх відеороликів).

Перший етап співпраці передбачатиме надання доступу до цифрових ресурсів та контенту, розроблення боксів наукової освіти у молодшій школі. Наступним етапом буде імплементація програми наукової освіти в класи молодшої школи та каскадне навчання вчителів.

 

Юні робототехніки Черкас - серед переможців Всеукраїнського STEM-фестивалю «ROBOTICA+ROBOFEST 2023»

17-18 червня 2023 року у місті Києві відбувся Всеукраїнський STEM-фестиваль «ROBOTICA+ROBOFEST 2023».

Місія фестивалю – розкрити креативний потенціал дітей та допомогти їм усвідомити, що потрібно мріяти і вірити у власні сили.

Під час фестивалю був застосований STEM-підхід: учасники, використовуючи здобуті теоретичні знання, конструювали і програмували роботів для вирішення складних технічних завдань.

Черкащину на заході представили 4 заклади освіти: КЗ «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради», Черкаська гімназія №9 імені О.М. Луценка, КЗ «Іркліївський ліцей» Іркліївської сільської ради та Смілянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №7 Смілянської міської ради.

За результатами змагань команда КЗ «Черкаська санаторна школа Черкаської обласної ради» AlterEgoTeam здобула перемогу у двох номінаціях:

«Найвищий бал у грі роботів»;

«Дизайн робота».

Також представники Черкаської санаторної школи – команда «BrainsON» вибороли ІІ місце у категорії WRO старшої ліги.

Команда «Kiborgs.UA» Черкаської гімназії №9 перемогла у номінації «Основні цінності».

 

Відбувся фінал Всеукраїнського хакатону #CVIDOMI: відбудовувати країну

17 червня 2023 року у Києві відбувся хакатон за участю Міністра освіти і науки України Оксена Лісового та заступника представника UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Мустафи Ельканзі, на якому українські підлітки представили інноваційні проєкти для майбутньої відбудови України одразу в кількох сферах. Презентація ініціатив відбулася в межах фіналу Всеукраїнського хакатону #CVIDOMI: відбудовувати країну.

65 фіналістів презентувати ідеї для відбудови України у 5 категоріях:

екологія;

медицина;

технології та інженерія;

освіта;

сільське господарство.

У фінал хакатону пройшло 15 команд - це 65 підлітків з різних міст, зокрема ВПО з Бахмута, Миколаєва, Харкова, та тих, хто тимчасово живе за кордоном.

Перемогу у категорії «Технологїі та інженерія» здобула команда зі Ржищева, Київської області, яка запропонувала розробку тримача для фіксування медичних ємностей у крапельницях в умовах бойових дій.

Команда продовжить свою роботу в Startup School від бізнес-інкубатора «Ukrainian Future», щоб перетворити ідею у повноцінний стартап.

#CVIDOMI: відбудовувати країну - це всеукраїнська профорієнтаційна кампанія, покликана допомогти підліткам із вибором майбутньої професії та кар’єрного шляху без гендерних стереотипів. У межах цієї кампанії організатори заохочують підлітків обирати професію свідомо, а також будувати майбутнє в Україні, беручи активну участь у її відновленні. Один із компонентів профорієнтаційної кампанії – Всеукраїнський хакатон.

 

3327 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 265 повністю зруйновано

Станом на 18 червня 2023 року 3062 заклади освіти пошкоджено та 262 зруйновано повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16