13 червня в селі Мошни Черкаського району Черкаської області в рамках здійснення контрольної функції парламентських комітетів щодо вивчення практики застосування законодавчих актів у діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб Комітет провів круглий стіл на тему: «Досвід функціонування інституту старост. Регіональний вимір: Вінницька, Житомирська, Київська, Черкаська, Чернігівська області».

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіально устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін наголосив, що вивчення досвіду функціонування старостатів на прикладі територіальних громад центральних областей України надасть можливість оцінити ефективність роботи цього інституту та визначити потребу у подальшому реформуванні  законодавчої бази.

Член Комітету Віталій Войцехівський у своєму виступі відзначив на важливості ролі інституту старост у процесі розвитку територіальних громад та закликав учасників дискусії до відкритого діалогу та  обміну досвідом задля спільного напрацювання пропозицій для майбутніх  законодавчих ініціатив.

Члени Комітету Аліна Загоруйко, Андрій Стріхарський, Олександр Літвінов, Дмитро Микиша також відмітили значимість інституту старост у системі місцевого самоврядування як найбільш наближеного до потреб людей та висловили сподівання на продовження конструктивної комунікації парламентарів та представників територіальних громад у питанні законодавчого забезпечення діяльності старостатів.

Під час заходу учасники обговорили питання пов'язані з:

- організацією роботи старост, їх повноваженнями;

- дотриманням вимог законодавства щодо утворення старостинських округів та призначенням старост в окремих територіальних громадах Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей;

- торкнулися нормативних аспектів забезпечення діяльності старост, у тому числі в контексті перспектив вдосконалення законодавчого регулювання відповідної сфери суспільних відносин.

Представники громадських організацій «ДЕСПРО» та «Товариство дослідників України» представили дослідження «Аналіз практики застосування законодавства щодо інституту старост» у розрізі зазначених областей та акцентували увагу на типових проблемах у застосуванні деяких приписів законодавства, що унормовують порядок створення та діяльності старостатів, а також презентували експертні рекомендації щодо критеріїв формування старостинських округів, які доцільно враховувати під час утворення округів (зокрема віддаленість від адміністративних центрів, етнічний склад та густоту населення, транспортну інфраструктуру тощо).

У заході взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, обласних військових адміністрацій, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, територіальних громад Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської і Чернігівської областей, громадського та експертного середовища.

Круглий стіл відбувся за сприяння та підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «РАДА: наступне покоління» та Громадської організації «ДЕСПРО».

Відеозапис засідання круглого столу можна переглянути за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=MazOY20obcs

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 16:08
29 квітня 2024 15:29
29 квітня 2024 14:21
29 квітня 2024 13:58
29 квітня 2024 13:14
29 квітня 2024 13:05
29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48