Учасники заходу обговорили сучасний стан громадської участі в Україні та перспективи його вдосконалення крізь призму прийнятого парламентом за основу проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування» (реєстр. №7283) та ознайомились із міжнародними стандартами демократії участі та кращими практиками впровадження інструментів громадської участі на рівні територіальних громад в Україні.

Голова Комітету Олена Шуляк відзначила, що, не дивлячись на повномасштабну війну, в Україні ведеться постійна робота з удосконалення різноманітних механізмів громадської участі в усіх процесах прийняття владних рішень, підвищення відкритості та прозорості діяльності органів влади. Очільниця Комітету наголосила, що реформа децентралізації, якою опікується Комітет, забезпечила повноту участі громад у прийнятті рішень місцевою владою, що набуває особливої ваги в процесі консолідації зусиль під час повоєнного відновлення України та в контексті євроінтеграційних прагнень країни.

Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Аліна Загоруйко вказала, що без розвитку локальної демократії неможливо говорити про розвиток місцевого самоврядування загалом та висловила сподівання, що ухвалення проекту з реєстр. №7283 в цілому стане новою потужною хвилею реформи децентралізації.

Обговорюючи сучасний стан та перспективи удосконалення механізмів громадської участі в Україні, учасники круглого столу наголосили, що законопроект з реєстр. №7283 має стати новим кроком на шляху до забезпечення на рівні місцевого самоврядування реального народовладдя у всьому розмаїтті його форм. Водночас, учасники погодились з тим, що законопроект потребує значного доопрацювання та подальших дискусій в частині врегулювання питань державної реєстрації статутів територіальних громад, визначення поняття «житель територіальної громади», вдосконалення механізмів проведення загальних зборів громадян за місцем проживання тощо.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін, підтримуючи нагальність удосконалення законодавства про локальну демократію та доцільність ухвалення в цілому законопроекту з реєстр. №7283 вже в цьому році, наголосив на необхідності концептуального переосмислення закладеної законопроектом ієрархії форм взаємодії влади та жителів громад і закликав до виваженого підходу в питаннях регламентації проведення місцевих референдумів в умовах правового режиму воєнного стану.

Голова підкомітету з питань адміністративних послуг та адміністративних процедур Комітету Лариса Білозір зауважила, що Україна повинна більше уваги приділяти просвітницькій місії серед громадян з метою підвищення їх обізнаності про свої права та обов’язки, що сприятиме активізації діалогу між владою і громадськістю, покращенню етики дискусій і, зрештою, посиленню відкритості та прозорості діяльності органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб і суспільної довіри до прийнятих ними рішень.

Участь у засіданні круглого столу взяли народні депутати України, представники міжнародних організацій, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, вітчизняні експерти.

Захід відбувся 12 червня за сприяння та підтримки громадської організації «Український незалежний центр політичних досліджень» та Проекту Ради Європи «Зміцнення стійкості демократичних процесів через громадську участь під час війни та в післявоєнний період».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 13:14
29 квітня 2024 13:05
29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09