8 червня 2023 року голова Комітету з питань гуманітарної політики Микита Потураєв, член Комітету Андрій Боблях разом з Міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком здійснили поїздку до Дніпропетровської та Запорізької областей. У Нікополі до візиту доєднався заступник голови Комітету Павло Сушко.

Спочатку делегація побувала у селищі міського типу Петриківка, де учасники зустрічі ознайомилися із проєктом музейного комплексу «Музей історії Петриківського розпису та народних ремесел» і обговорили роль центрів народного мистецтва у відбудові України.

Потім українські парламентарі та Міністр завітали до Запоріжжя. З метою наочного вивчення проблемних питань евакуації та повернення культурних цінностей народні депутати відвідали Запорізький обласний краєзнавчий музей.

Опісля відбулася нарада з представниками місцевих органів влади та очільниками закладів культури. «Однією з актуальних тем для людей з прифронтових територій стала тема колаборантів, які наразі перебувають на тимчасово окупованих територіях, є працівниками культури і перейшли на бік ворога. Обговорили, які дії має робити держава у правовому полі для усунення таких людей від виконання своїх професійних обов’язків, коли тимчасово окуповані території буде звільнено від окупантів», — зазначив народний депутат Андрій Боблях.

Зі свого боку Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко розповів, що важливий акцент зустрічі було зроблено на питанні відновлення телевізійного та радіомовлення на території регіону, а також унеможливлення російського сигналу. «Для вирішення цього питання Міністерство культури та інформаційної політики України разом з Держкомтелерадіо та НСТУ напрацьовує можливі шляхи посилення інформаційної безпеки у прифронтових та прикордонних територіях. Поки що мешканцям Запорізької області на тимчасово окупованих територіях доступний для перегляду на платформі YouTube марафон "Єдині новини" та FREEДОМ. Крім того, МКІП вже погодив дорожню карту відновлення телевізійного та радіомовлення на території Запорізької області, яка покликана унеможливити російське ефірне телевізійне та радіомовлення», — написав Міністр.

Також, у межах робочої поїздки до Запоріжжя, відбулася міжвідомча розмова щодо розвитку туризму («туристичні магніти», на які будуть спрямовувати кошти) та пройшло обговорення проблем, пов'язаних з підривом росіянами Каховської ГЕС, зокрема термінових заходів для збереження культурної спадщини. До слова, частина шахеда та уламки ракет, які потрапили по Дніпровській ГЕС, зберігаються у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї як експонати. Під час екскурсії музеєм народні депутати мали змогу із ними ознайомитися.

Завершили робочу поїздку у Нікополі. Як інформує голова Комітету Микита Потураєв, ключовими темами обговорення стали Стратегія відновлення культурної спадщини цього населеного пункту, стан забезпечення українського теле- і радіомовлення у регіоні (прим. авт. — станом на зараз Україна забезпечує доступ населення Нікополя до українського телебачення і радіомовлення), захист прав дітей, відновлення «туристичних магнітів». «Нікопольщина    символ козацтва, столиця п'яти Січей. Саме тут було обрано гетьманом Богдана Хмельницького. Саме звідси вів своє військо Іван Сірко. Тут знаходяться кургани, в одному з яких була знайдена золота Скіфська пектораль. Усі ці місця туристично привабливі та допоможуть залучити туристів у повоєнний період», — розповів Микита Потураєв.  


Заступник голови Комітету Павло Сушко порушив чутливі питання у сфері захисту прав дітей на місцях. «Поспілкувався з головою Служби у справах дітей Нікопольської міської ради. Серед ключових проблем, які обговорили: причини відсутності в місті патронатних родин; тривалі судові процедури надання дитині статусу позбавленої батьківського піклування, які можуть тягнутися роками; складнощі з усиновленням дітей, поміщених в ДБСТ. У результаті таких візитів і спілкування — досліджуємо реальний стан справ, формуємо потреби, які є на місцях, для вдосконалення системи захисту прав дітей. Чимало проблем покликаний вирішити наш закон (проєкт № 7087), який ми ухвалили конституційною більшістю Парламенту», — написав Павло Сушко.

За інформацією місцевої влади, у місті залишається приблизно 40% населення, більш як 90% працівників апарату місцевих органів влади — на місцях, тобто місто функціонує, «життя триває» навіть під обстрілами.

 

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики висловлює подяку працівникам культурних закладів та органам місцевої влади за організацію та участь у робочому візиті, і насамперед — за відданість своїй справі у збереженні та промоції культурного надбання держави. Отримана під час поїздки інформація буде використана у подальшій законодавчій діяльності Комітету та Парламенту. 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

23 квітня 2024 18:02
23 квітня 2024 16:34
23 квітня 2024 15:05
23 квітня 2024 14:34
23 квітня 2024 13:29
23 квітня 2024 13:16
23 квітня 2024 12:32
23 квітня 2024 10:43
22 квітня 2024 20:17
22 квітня 2024 18:13