Делегація Венеційської комісії, яка приїжджала до Києва, має затвердити висновки щодо трьох законопроєктів, ухвалених Верховною Радою. Ідеться про закони щодо нацменшин, щодо олігархів, а також щодо відбору кандидатур на посаду суддів Конституційного Суду України на конкурсній основі.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

«Із делегацією Венеційської комісії були тривалі перемовини на різних рівнях – у Комітеті з правової політики, з Головою ВР, в Офісі Президента, із представниками Міністерства юстиції. Усі три законопроєкти є досить важливими для України. Ми очікуємо, що Венеційська комісія з огляду на реалії агресивної війни, розв’язаної проти нашої держави, ухвалить зважене рішення, яке не зашкодить Україні під час боротьби за незалежність», - сказав політик.

За його словами, у процесі розмови з представниками Венеційської комісії українська сторона пересвідчилася, що західні партнери часто не розуміють наших реалій.

«Дискусія тривала з приводу того, що нібито, на думку деяких експертів, в Україні порушуються права російської нацменшини, хоча ми чітко продемонстрували нашим партнерам, що саме це було підставою для агресії РФ проти України. З приводу закону про олігархів ми зазначили, що деякі зауваження Венеційської комісії готові врахувати в процесі подальшого реформування законодавства. Крім того, це один із базових законів, на основі якого прийматимуться закони про лобізм, фінансування політичних партій, про вдосконалення антимонопольного законодавства. Парламент у цьому напрямку достатньо ефективно працює», - зазначив парламентарій.

На його переконання, представників Комісії задовольнили наведені аргументи.

«Я не виключаю, що питання про відповідність закону про олігархів ще вивчатиметься, оскільки представники Венеційської комісії не знали, що парламент працює над низкою додаткових законопроєктів. Відповідно, можливе відтермінування висновків саме щодо цього закону. Стосовно двох інших законів (про забезпечення прав нацменшин і відбору до Конституційного Суду), то тут мають бути висновки, що враховують роботу ВР, уряду і Президента з цих питань», - наголосив народний депутат.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

04 травня 2024 12:21
04 травня 2024 12:17
03 травня 2024 16:08
03 травня 2024 15:36
03 травня 2024 15:29
03 травня 2024 15:19
03 травня 2024 14:24
03 травня 2024 13:33
03 травня 2024 13:07
03 травня 2024 11:43