8 червня 1992 року з ініціативи Канади на Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) було прийнято рішення про щорічне проведення Дня океанів. Починаючи з 1993 року цей день відзначали неофіційно в багатьох країнах світу, а в 1998 році - в Міжнародний рік океану - Всесвітній день океанів був визнаний Міжурядовою океанографічною комісією ЮНЕСКО. 5 грудня 2008 року в Резолюції Генеральної Асамблеї ООН 8 червня було офіційно визнано як Всесвітній день океанів.

Цей день дає привід наголосити громадськості про вплив людських дій на океан з метою об’єднання населення світу в проекті сталого управління Світовим океаном, який є колискою життя на нашій планеті, 70% якої вкрито саме океанічною водою. Ресурси океану – це наше джерело життя, запорука розвитку і подальшого існування людської цивілізації та будь-якого організму на Землі. Простори океану - це арена світової торгівлі, оскільки океан є ключовим фактором світової економіки - до 2030 року близько 40 мільйонів людей будуть зайняті в океанічних галузях промисловості. Також в океані зосереджена більша частина світового біорізноманіття, що є основним джерелом білка для понад мільярда людей в якості їжі та елементів у виробництві важливих ліків.

Роль Світового океану в регулюванні клімату є системоутворюючою, оскільки води океану - це легені нашої планети, що виробляють принаймні 50% кисню та поглинають вуглекислий газ.

Незважаючи на всі свої переваги, океан зараз потребує підтримки. За даними науковців та дослідників проблем океанів 90% популяцій великих риб виснажено, а 50% коралових рифів знищено. Людство забирає з океану більше, ніж встигає відновити.

У цьому році темою Всесвітнього дня океанів є «Океан Планети: течії змінюються». Організація Об’єднаних Націй об’єднує зусилля великого кола стейкхолдерів, науковців, керівників приватного сектору, представників громадянського суспільства, громад, відомих особистостей, молодіжних активістів та інших, з єдиною метою - вивести увагу до Світового океану на перше місце.

Нам, українцям, дуже б хотілося достукатися до ООН саме зараз, бо внаслідок безпрецедентної техногенної екологічної катастрофи, яка сталася 2 дні тому, - підриву окупантами дамби Каховської ГЕС, незворотні зміни можуть стосуватися не лише нашої країни, а це спричинить зміни у напрямках та русі течій, приливів, відливів по всій мережі Світового океану. Вчинений екоцид зашкодить біорізноманіттю мешканців морських глибин, континентального шельфу, кораловим рифам, а існування деяких чутливих до забруднень морських, океанічних видів риб та організмів взагалі може бути під питанням у віддаленому майбутньому.

Наразі прорахувати наслідки дуже складно, оскільки за даними Державного агентства водних ресурсів України рівень води у Каховському водосховищі в першу добу трагедії знижувався по 15 см за годину. Тобто великий обсяг води неконтрольовано рухається в Чорне, далі у Середземне моря та може змінити напрям руху течій при проходженні через Гібралтарську протоку в Атлантичний океан, впливаючи на всі елементи ланцюжка океанічної життєдіяльності.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування вкотре закликаємо всі світові уряди, парламенти та екологічні організації відреагувати на злочинні руйнівні дії держави-агресора та підтримати Україну!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 14:58
29 березня 2024 14:25
29 березня 2024 14:09
29 березня 2024 13:07
29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37