Комітет з питань правоохоронної діяльності на засіданні 7 червня 2023 року розглянув проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо насильницького вивезення особи в умовах збройної агресії» (реєстр. №8326), поданий народним депутатом України Михайлюк Г.О. та іншими народними депутатами, та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

Законопроект розроблено з метою захисту суспільних відносин щодо забезпечення життя, здоров’я та прав і свобод громадян України, зокрема неповнолітніх осіб, протидії і запобігання протиправному захопленню і вивезенню дітей з України, що становить загрозу українському генофонду, а також населенню в Україні загалом унаслідок порушення законів та звичаїв війни.

Для досягнення вказаної мети у законопроекті пропонується:

1) доповнити Кримінальний кодекс України (далі - КК України) новою статтею 438-1 «Насильницьке вивезення особи в умовах збройної агресії», у якій встановити кримінальну відповідальність за насильницьке вивезення особи за межі території України в умовах збройної агресії (частина перша цієї статті) та за вчинення таких дій щодо двох і більше осіб, або щодо неповнолітньої особи за відсутності ознак геноциду (частина друга цієї статті);

2) встановити, що кримінальне правопорушення, передбачене новою статтею 438-1 КК України, буде підслідне Службі безпеки України, а досудове розслідування може здійснюватися у формі спеціального досудового розслідування (нова редакція частини другої статті 216 та частини другої статті 297-1 Кримінального процесуального кодексу України).

Члени Комітету розглянули альтернативний законопроект - про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо насильницького переміщення особи за межі території України» (реєстр. №9204), поданий народним депутатом України Михайлюк Г.О., Іонушасом С.К. та іншими народними депутатами, та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читання включити до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу з доопрацюванням положень відповідно до ч. 1 ст. 116 Регламенту Верховної Ради України.

Законопроект розроблено з метою встановлення кримінальної відповідальності за посягання на суспільні відносини щодо забезпечення життя, здоров’я та прав і свобод громадян України, зокрема неповнолітніх осіб, протидія і запобігання протиправному захопленню та вивезенню дітей з України, що становить загрозу українському генофонду, а також людству в Україні загалом унаслідок порушення законів та звичаїв війни.

Для реалізації зазначеної мети у законопроекті пропонується статтю 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України викласти у новій редакції, якою встановити відповідальність за: жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, насильницьке переміщення осіб за межі території України, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також віддання наказу про вчинення таких дій (частина перша статті 438 КК України в редакції проекту); ті самі дії, якщо вони були вчинені щодо неповнолітньої особи (частина друга статті 438 КК України в редакції проекту); ті самі дії, якщо вони поєднані з умисним вбивством (частина третя статті 438 КК України в редакції проекту).

Прийняття законопроекту сприятиме захисту суспільних відносин щодо законодавчо охоронюваних прав і свобод особи, зокрема неповнолітніх осіб в Україні, та в умовах повномасштабного воєнного вторгнення російської федерації встановить засади запобігання та протидії незаконному вивезенню особи з України, що становить глобальну загрозу українському національному генофонду і порушує закони і звичаї ведення війни.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 12:12
27 березня 2024 11:57
27 березня 2024 11:38
27 березня 2024 10:59
27 березня 2024 09:15