Відбулось спільне засідання Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування та Комітету Сейму Литовської республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування.

Під час спільного засідання було обговорено питання:

-підтримка України у набутті членства ЄС;

-досвід Литви на її шляху до євроінтеграції, проходження процедури та етапів -адаптації національного законодавства Литви до законодавства Європейського Союзу;

-розширення міжмуніципальної співпраці між регіонами і громадами Литви та України;

-підтримка реформи децентралізації влади в Україні;

-допомога у післявоєнному відновленні та відбудові регіонів та територій, що постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

«В умовах війни та після перемоги перед Україною дуже багато викликів. Нам необхідний кращий досвід наших європейських колег. Зокрема, у контексті повернення наших громад до повноцінного життя, відбудови та необхідності проведення прозорих демократичних виборів. Ми не відступаємо від базових принципів децентралізації та усвідомлюємо ту визначну роль, яку відіграватимуть регіони та органи місцевого самоврядування у процесі відновлення країни. Тому розширення міжмуніципальної співпраці між регіонами і громадами Литви та України, підтримка реформи децентралізації влади в Україні є актуальною як ніколи. Це також стосується досвіду Литви на її шляху до євроінтеграції», - наголосила Голова Комітету Олена Шуляк.

Очільниця Комітету також закцентувала увагу на низці вже ухвалених ініціатив, які допоможуть відбудовувати регіони України за високими європейськими стандартами, що включають енергоефективність, термомодернізацію, європейські вимоги щодо будівельних матеріалів, наявність укриттів.

Голова Комітету Сейму Литовської Республіки з питань державного управління та місцевого самоврядування Річардас Юшка наголосив на готовності надавати допомогу з усіх актуальних питань.

Члени Комітету подякували литовському народу за всебічну підтримку України та підкреслили важливість співпраці з Комітетом Сейму Литовської Республіки в частині обміну досвідом у питаннях децентралізації та євроінтеграції, спільної роботи українських та литовських муніципалітетів з фондами ЄС.

За наслідками засідання планується підписання Меморандуму про співробітництво парламентських комітетів України та Литви.

Спільне засідання відбулось 7 червня 2023 року.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24