Через підрив збройними силами росії Каховської ГЕС у зоні затоплення опинилися туристичні об’єкти.

Про це повідомляє Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики із посиланням на голову Державного агентства розвитку туризму Мар’яну Олеськів.

Як пише очільниця Держтуризму, під затоплення потрапив дім-музей Остапа Вишні у селі Кринки, один з туристичних магнітів регіону. Також у зоні затоплення - Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка.

Затоплена археологічна перлина Херсонщини - давньоруське місто-порт Олешня на острові Великий Потьомкін в районі Пудової протоки.

Під загрозою затоплення перебуває Очаківська брама - частина оборонних укріплень Херсону, збудована у 1783 році. Пам'ятка архітектури національного значення.

Може бути затоплено комплекс «Зелені хутори Таврії», заснований на місці старовинних хуторів. Тут був автентичний музей українського народного побуту XV-XX століть, а також знамениті солоні рожеві озера.

Мальовниче село Тягинка, де до воєнної агресії велися археологічні розкопки і було виявлено поселення епохи бронзи і скіфського часу, а також середньовічне городище, найімовірніше, також опиниться під водою, а унікальні історичні знахідки будуть втрачені.

Частково може бути підтоплена Кінбурнська коса, розташована на території Чорноморського біосферного заповідника, який перебуває під охороною ЮНЕСКО. «Це локація з понад столітньою історією природоохоронних традицій, що є домівкою для більше сотні видів птахів та понад семи сотень рідкісних рослин може втрати частину своєї унікальної флори та фауни», - розповіла Мар’яна Олеськів.

Затоплені Херсонські плавні, що були домом для багатьох видів птахів, які включені до Червоної та Зеленої книги України, а також охороняються на міжнародному рівні.

На 80% затоплено територію Національного природного парку «Нижньодніпровський», який був відомим серед вітчизняних та європейських біологів своїми рідкісним заплавними лісами, болотами та піщаним степом. Як інформує голова Держтуризму, у парку зростали 32 види унікальних рослин, що були включені до Світового Червоного списку МСОП. Найімовірніше, ця унікальна екосистема Європи знищена назавжди.

Мар’яна Олеськів розповіла, що повністю або частково затоплено 11 населених пунктів на Правобережжі - Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, частково місто Херсон.

«Страшний народ, який в своїй агонії здатен знищити цілий світ», - написала посадовиця.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50