Після трагедії, яка трапилися у Деснянському районі м. Києва Президент України Володимир Зеленський дав доручення провести моніторинг стану всіх об’єктів укриття в країні.

На засіданні Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, що відбулося 6 червня 2023 року, народні депутати України - члени Комітету заслухали та обговорили інформацію Міністерства охорони здоров’я України про поточний стан облаштування та утримання укриттів у закладах охорони здоров’я та їх спроможність забезпечити розміщення пацієнтів, працівників закладу та інших осіб у разі оголошення повітряної тривоги.

За інформацією Міністерства для забезпечення утримання у постійній готовності захисних споруд цивільного захисту у закладах охорони здоров’я було видано наказ МОЗ України від 02.06.2023 р. №1007 «Про утворення Комісії з перевірки захисних споруд цивільного захисту підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України», відповідно до якого створено Комісію з перевірки захисних споруд цивільного захисту об’єктів сфери управління Міністерства охорони здоров’я України. Згідно цього наказу 2 червня 2023 року були здійснені перевірки захисних споруд цивільного захисту на підприємствах, установах та організаціях, які належать до сфери управління МОЗ та розташовані в м. Києві. Встановлено, що у більшості таких підприємств є укриття і працівники мають до них вільний доступ цілодобово. Однак 5 з перевірених підприємств не мають власного бомбосховища і працівники використовують в якості укриття найближчі станції метро, підземні переходи, паркінги.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив присутнім на засіданні, що одразу після подій, що трапилися у м. Києві, Міністерство своїм листом доручило обласними департаментами охорони здоров’я перевірити доступність до бомбосховищ у медичних закладах для пацієнтів, лікарів та пересічних громадян. Ця перевірка нині триває і її результати будуть відомі за декілька днів. За результатами проведеної роботи буде сформована відповідна довідка та вжиті необхідні заходи реагування.

Також Міністр закцентував увагу на тому, що після початку повномасштабного вторгнення в Україні у багатьох закладах охорони здоров’я об’єкти укриття було оснащено відповідним дороговартісним обладнанням для проведення операцій та створено там палати інтенсивної терапії. За таких обставин, перед керівниками закладів постає питання, яким чином під час повітряної тривоги вони мають забезпечити надання медичної допомоги (яка має надаватися в спеціальних умовах) та надати доступ усім бажаючим до укриття. Адже, відповідно до доручення Президента, всі об’єкти укриття мають бути доступними. Водночас в цих приміщеннях під час повітряної тривоги проводяться реанімаційні дії, оперативні втручання, пологи тощо, знаходиться медичне обладнання, яке коштує мільйони гривень, та зберігаються лікарські засоби. Все це має належно охоронятися.

Обговоривши порушені питання, народні депутати - члени Комітету одноголосно ухвалили рішення доручити МОЗ України спільно з органами місцевого самоврядування розробити рекомендації щодо забезпечення розділення потоків на об’єктах укриття в медичних закладах для лікарів, пацієнтів та пересічних громадян (організація окремо місць для надання медичної допомоги та місць перебування пересічних громадян, як  публічних місць укриття населення) та одночасного забезпечення збереження дороговартісного медичного обладнання закладів.

Також під час засідання Комітету заслухали інформацію Міністра охорони здоров’я України щодо ситуації в Херсонської області після підриву Каховської ГЕС, що спричинило затоплення південних регіонів країни, зокрема населених пунктів Херсонської області.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко проінформував народних депутатів Комітету про готовність медичних закладів надавати послуги пацієнтам у надзвичайних умовах і зазначив, що наразі проводиться евакуація населення із місць затоплення. Бригади «швидкої» та «Червоного хреста» готові допомогти з вивезенням маломобільних груп населення. Проводиться моніторинг готовності забезпечувати медичні заклади питною водою. У випадку затоплення, за потребою, пацієнти реанімаційних відділень будуть евакуйовані до інших закладів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

23 квітня 2024 20:12
23 квітня 2024 20:11
23 квітня 2024 19:50
23 квітня 2024 19:24
23 квітня 2024 19:21
23 квітня 2024 19:17
23 квітня 2024 19:01
23 квітня 2024 18:02
23 квітня 2024 16:34
23 квітня 2024 15:05