ЗАЯВА

Комітету Верховної Ради України

з питань екологічної політики та природокористування

«Щодо акту тероризму – підриву окупантами Каховської ГЕС

та нанесення непоправної шкоди довкіллю»

 

06 червня 2023 року близько 3 години ранку російські окупанти здійснили терористичний акт, підірвавши дамбу Каховської ГЕС, що призвело до виникнення техногенної катастрофи і надзвичайної екологічної ситуації, яка має руйнування з глибокими і незворотними змінами природи, втратою природних ресурсів та різким погіршенням умов проживання населення – руйнацією будинків і мостів, розмивом залізничних та автомобільних шляхів.

Зокрема, масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення населених пунктів Херсонської області за декілька годин можуть стати критичними, особливо для понижених територій, прирічкових населених пунктів та об’єктів.

Підтоплення від великої кількості води, яка надходить кожної хвилини, як і будь-яке стихійне лихо, створило загрозу погіршення стану екологічної безпеки та санітарно-епідеміологічної ситуації в цілому. Декілька годин тому вода вже затопила місцевий зоопарк «Казкова діброва», є загиблі тварини.

Крім того, значної шкоди зазнають екосистеми водних об’єктів. Потрапляння в басейн Чорного моря великої кількості зважених частинок підвищить каламутність води, призведе до утруднення дихання риб та інших гідробіонтів. Змивання з поверхні ґрунту агрохімікатів, біологічних відходів, нафтопродуктів та потрапляння їх у море спричинить катастрофу. Оскільки після стихійного лиха загиблі тварини можуть певний час перебувати в річці Дніпро, його притоках та Чорному морі, чим створити джерело забруднення надзвичайно токсичними речовинами, тому необхідно постійно контролювати концентрації забруднюючих речовин у водних об’єктах, доступ до яких обмежено окупантами.

Вкрай негативного впливу зазнають території та об’єкти природно-заповідного фонду та Смарагдової мережі, а також водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів відповідно до Рамсарської конвенції. 

Станом на 15 годину 06 червня 2023 року територія національного природного парку «Нижньодніпровський» затоплена, а на водних об’єктах територій національних природних парків «Кам’янська Січ» та «Великий Луг» рівень води стрімко падає.

У разі пошкодження або руйнування очисних каналізаційних споруд, скотомогильників, сміттєзвалищ, сховищ епідеміологічно небезпечних відходів можуть виникнути спалахи масових інфекційних захворювань, а погіршення умов життя, порушення функціонування комунально-побутових служб, розлад системи управління також зумовлять їх появу та подальше поширення.

Великих збитків цей воєнний злочин росіян у підриві дамби Каховської ГЕС завдасть лісовому, водному та сільському господарству, оскільки інтенсифікуються ерозійні процеси, розмиється поверхня ґрунту, замуляться заплавні землі. У разі багатоденного затоплення молоді лісові та сільськогосподарські насадження зникнуть, сільськогосподарські тварини можуть також загинути й травмуватися.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС, розслідування розпочато за статтею 438 (порушення законів та звичаїв війни) та статтею 441 (екоцид) Кримінального кодексу України.

Закликаємо всі уряди, парламенти та екологічні організації світу негайно відреагувати на ці злочинні руйнівні дії держави-агресора.

Вимагаємо повної відповідальності для терористів у міжнародних судах.

Вкотре привертаємо увагу світової спільноти щодо підтримки України відкрито та рішуче, а також робити все можливе задля зупинки варварської російської агресії.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59
18 квітня 2024 12:41
18 квітня 2024 11:01
18 квітня 2024 10:54
18 квітня 2024 10:43