Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день навколишнього середовища, #WorldEnvironmentDay, який є найбільшим міжнародним днем охорони навколишнього середовища та слугує нагадуванням людству про необхідність збереження природи та довкілля, припинивши свою неекологічну діяльність. Залучаючи мільйони людей у всьому світі, під керівництвом Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP), цей день перетворився на найбільшу глобальну платформу для донесення важливості екологічної інформації в захисті навколишнього середовища.

У 2023 році Всесвітній день навколишнього середовища проводиться в Кот-д'Івуарі за підтримки Нідерландів, і тема зосереджена на вирішенні проблеми забруднення пластиком у рамках кампанії #BeatPlasticPollution. Це нагадування, що дії людства щодо забруднення відходами та пластиковою продукцією мають надзвичайно руйнівний вплив на стан навколишнього природного середовища.

Водночас, збройна російська агресія спричинила додаткове забруднення всіх складових навколишнього природного середовища України, загальна сума збитків, нанесених довкіллю, на сьогодні вже перевищила 1,9 трлн грн. Крім того, внаслідок війни на території України утворюється велика кількість небезпечних відходів, які можуть потенційно загрожувати здоров’ю людей і навколишньому середовищу в майбутньому.

Наслідком уваги парламентів, урядів та підприємств до цього питання повинні бути кроки, які вживаються для боротьби із загрозливим забрудненням пластикових відходів життєдіяльності.

Тож, прийнявши в червні 2022 року Закон України «Про управління відходами», Верховна Рада України передбачила впровадження в національне законодавство основоположних принципів та положень європейського законодавства у сфері управління відходами, зокрема, запровадження ієрархії управління відходами та основних вимог до розширеної відповідальності виробника, введення системи довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях. Забезпечення реалізації зазначених положень дасть змогу розв’язати ряд загальнонаціональних проблем, пов’язаних з безконтрольним накопиченням та захороненням відходів, масовим утворенням стихійних сміттєзвалищ, тотальним порушенням вимог екологічної безпеки у сфері управління відходами та призведе до надходжень інвестицій у сферу управління відходами.

Крім того, Комітетом з питань екологічної політики та природокористування розглянуто і рекомендовано Верховній Раді України прийняти за основу законопроект про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України (реєстр. №6077, поданий народним депутатом України Бондаренком О.В. та іншими). Розроблення зазначеного законопроекту викликане необхідністю термінового скорочення обсягу утворення та накопичення пластикових відходів, що становить загрозу для навколишнього природного середовища та здоров’я українців, зокрема через використання пластикової продукції одноразового використання. Реалізація цього проекту Закону через зменшення утворення відходів дасть змогу запобігти негативному впливу пластикової продукції одноразового використання на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.

Отже, попри всі складнощі воєнного стану в Україні, продовжуємо працювати над формуванням майбутнього України і безпечного стану навколишнього природного середовища, зокрема!

Зі Святом! З Всесвітнім днем навколишнього середовища!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24