18 травня 2023 року під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка відбулося засідання круглого столу на тему: «Соціальне забезпечення ветеранів та прирівняних до них осіб, виклики сьогодення та перспективи їх вирішення». Захід розпочався вшануванням пам’яті загиблих Захисників та Захисниць України внаслідок збройної агресії рф хвилиною мовчання.

Учасники «круглого столу» обговорили стан соціального захисту ветеранів та членів їх родин, починаючи з 24 лютого 2022 року, а також проблемні питання, які потребують вирішення, зокрема, щодо оформлення документів для набуття окремих статусів, забезпечення житлом, соціальним супроводом, реабілітаційними послугами та протезуванням. «Нам потрібно чітко унормувати питання формування державної ветеранської політики, формування системи переходу з військової служби до цивільного життя, забезпечення системи соціальної підтримки ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалих учасників Революції Гідності, членів сімей таких осіб та членів сімей загиблих/померлих ветеранів, членів сімей загиблих/померлих Захисників та Захисниць України, забезпечення доступним житлом ветеранів війни, членів сімей загиблих/померлих ветеранів, членів сімей загиблих/померлих Захисників та Захисниць України шляхом формування потужного державного замовлення на будівництво соціального житла, відродження доступної системи іпотечного кредитування, розвитку ветеранського спорту, фізкультурної і спортивної реабілітації ветеранів, запровадження комплексних заходів, спрямованих на формування громадської ідентичності, реалізація заходів, спрямованих на героїзацію наших Захисників та Захисниць України і забезпечення гідного вшанування і увічнення пам’яті загиблих/померлих наших Захисників та Захисниць», - зазначив у вступному слові Анатолій Остапенко.

В свою чергу член підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Ірина Никорак наголосила на важливості використання міжнародного досвіту в умовах реформування системи соціального захисту військовослужбовців. «Не зважаючи на ті досягнення, які є сьогодні, наприклад, база «Є-ветеран», співробітництво з ОБСЄ, з ЄС в рамках проектів технічної підтримки, актуальним залишається багато неврегульованих законодавчо питань, починаючи від набору на військову службу, закінчуючи системою соціально-правового захисту під час військової служби та після її завершення. Йдеться про соціальну адаптацію ветеранів, медико-психологічну реабілітацію, житлові питання, працевлаштування, різні види страхування, ефективна комунікація та, звичайно, зворотній зв'язок між державою та ветеранськими інституціями, - повідомила Ірина Никорак. - Одним з найболючіших питань наших військовослужбовців є оформлення статусу УБД. Ми разом повинні вирішити цю проблему, невідкладно запровадивши автоматичне надання статусу УБД на підставі документів Міноборони та інших силових відомств, не чекаючи на звернення військовослужбовця або родини загиблого Захисника чи Захисниці». За словами пані Никорак, окремого врегулювання потребують проблемні питання військовослужбовців, виведених у зв’язку з пораненням поза штат.

Першим від Уряду виступив Гендиректор Директорату соціального захисту Міністерства у справах ветеранів України Руслан Приходько, який повідомив про напрацювання в питанні реалізації права Захисників та Захисниць України на отримання статусу учасника бойових дій, зокрема, добровольців, які брали безпосередню участь в обороні України, але не встигли вступити до офіційних військових формувань чи правоохоронних органів на початку широкомасштабного воєнного вторгнення. Також пан Приходько акцентував увагу на питанні забезпечення житлом ветеранів війни. За його словами, бюджетними програмами у 2023 році на цю потребу передбачено на сумі 5,5 млрд. грн. Цієї суми коштів достатньо для придбання житла 2300 родинам. В той же час загальна кількість родин військовослужбовців, що потребують поліпшення житлових умов, є більшою та постійно зростає. «Також ми чітко усвідомлюємо те, що значна частина житлових помешкань ветеранів війни та членів родин загиблих була пошкоджена або знищена в результаті збройної агресії рф, тому ми спільно з пані Оленою Шуляк (голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, - ред.) пріоритезували наші категорії в частині отримання компенсації за пошкоджене, а також зруйноване житло», - розповів Руслан Приходько, наголосивши на активній співпраці з Міністерством економіки у створенні іпотечних програм для ветеранів війни.

Зазначалося про активну роботу Кабінету Міністрів над реалізацією системи переходу від військової служби до цивільного життя, допомоги ветеранам у найближчі роки, відповідно до персональних життєвих обставин кожного з них, супроводу військовослужбовця після демобілізації в процесі адаптації до мирного життя. У Міністерстві соціальної політики повідомили про напрацювання в частині соціальної підтримки військовозобов’язаного, військовослужбовця, ветерана та його сім’ї на всіх етапах несення військової служби та повернення до умов цивільного життя. Наразі Міністерство спільно з Міністерством оборони провадить масштабне навчання працівників центрів комплектування та соціальної підтримки. При цьому опрацьовується створення патронатної служби при військових частинах для вирішення цивільних питань військового та його сім’ї, зокрема, за участі соціальних працівників. Нагадаємо, що соціальні працівники вже працюють в рамках пілотних проектів в 17 закладах охорони здоров’я, супроводжуючи військовослужбовців, які отримали травму, в питаннях реабілітації та протезування. Особлива увага Мінсоцполітики приділяється сім’ям, які об’єднуються після демобілізації військовослужбовців. «Пілотується послуга соціальної адаптації, яка складається з двох рівнів. Перше – це тижневе відновлення сім’ї під супроводом військових психологів, цивільних психологів, соціальних працівників та соціальних педагогів. Усі працюють над якісною комунікацією в родині. Багато випадків, коли члени родин не бачилися тривалий час. Другий етап - це соціальна адаптація в громаді», - розповіла радник Міністра соціальної політики Наталія Кавецька.

Супровід ветерана після демобілізації, за словами заступника директора Департаменту - начальник відділу соціальної політики Сергія Кучеренка, також активно напрацьовується в Міноборони та Генеральному штабі. «Крім того, опрацьовується питання щодо збільшення грошового забезпечення військовослужбовців строкової військової служби та курсантів. Наразі мінімальне грошове забезпечення в ЗСУ – 20 100 грн», - додав пан Кучеренко.

Учасники «круглого столу» у своїх виступах інформували про напрацювання в питанні працевлаштуванні військовослужбовців після демобілізації. За словами заступника Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Анатолія Стельмаха, Міністерство спільно з Національним агентством України з питань державної служби завершує роботу над Постановою Уряду про створення кадрового резерву в органи державної влади на деокупованих територіях. «Пріоритетне право на обіймання посад на цих територіях надаватиметься саме ветеранам», - зазначив пан Стельмах. Голова Асоціації підприємців-ветеранів АТО Сергій Позняк у свою чергу додав, що численна кількість військовослужбовців, які до війни займалися підприємницькою діяльністю, також потребуватимуть підтримки в процесі повернення до активного економічного життя після демобілізації.

Зазначалося, що державної допомоги в процесі реабілітації та адаптації особливо потребуватимуть особи з інвалідністю внаслідок війни, зокрема, ті, які частково або повністю втратили зір. Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко упевнений у необхідності створення реабілітаційного центру, в якому сприятимуть демобілізованим військовослужбовцям, які втратили зір, адаптуватися до умов життя в побутових питаннях, питаннях соціалізації та працевлаштування.

Голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їхніх підприємств і громадських об’єднань Комітету Сергій Гривко наголосив на важливості якісної комунікації держави з ветеранською спільнотою. «Потрібно інформувати ветеранів про всі напрацювання міністерств та інших органів влади. Щоб вони знали про можливості, які існують та куди звертатися, щоб скористатися тими чи іншими послугами», - наголосив пан Гривко. Також народний депутат України висловив сподівання про те, що на найближчому засіданні Верховної Ради України буде розглянутий у першому читанні проект Закону щодо можливості звільнення з військової служби осіб з інвалідністю I та II групи, які добровільно стали на захист держави, одна за станом здоров’я не можуть продовжувати військову службу за реєстр. №8412.

Представники обласних військових адміністрацій також розповіли про потреби військовослужбовців, які стоять на захисті держави. Зверталася увага на важливості комплексної реабілітації ветеранів, зокрема, психологічного супроводу сімей та дітей демобілізованих військовослужбовців в процесі воз’єднання родин. Повідомлялося про потреби постраждалих від окупації областей.

Комітет продовжить тримати в центрі уваги та на контролі вирішення актуальних питань соціального захисту військовослужбовців в процесі їх служби, а також після демобілізації під час адаптації до умов цивільного життя.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11
19 квітня 2024 09:47