04 травня 2023 року за ініціативою Комітету з питань аграрної та земельної політики під головуванням Голови Комітету Олександра Гайду відбулись спільні з Комітетом з питань енергетики та житлово-комунальних послуг слухання на тему: «Розвиток виробництва альтернативних джерел енергії, а саме - біометану, водню, інших синтетичних газів та біоетанолу».

Під час слухань учасниками було відзначено, що внаслідок повномасштабної агресії росії в Україні промисловість і аграрний сектор функціонують в умовах безпрецедентних викликів, пов’язаних з браком фінансових ресурсів, обмеженістю виробничих та експортних спроможностей, високими цінами на енергоносії, ускладнено доступ підприємств до ресурсів і сировини, ринків збуту.

Масові обстріли об’єктів енергетики, пошкодили близько 40% загальної інфраструктури та генеруючих потужностей. Це призвело до поглиблення кризових тенденцій у промисловості внаслідок застосування масових аварійних вимкнень, планових обмежень енергопостачання для промислових підприємств.

Через високу енергомісткість в умовах збільшення енергодефіциту, відбулось скорочення виробництва та послаблення цінової конкурентоспроможності вітчизняної промислової продукції.

Європа та прогресивний світ кілька десятиліть орієнтуються на розвиток альтернативних джерел енергії, аби бути енергонезалежними та відмовитись від газу.

Україна може в рази збільшити потенціал переробної галузі для розвитку альтернативних видів енергії. А це може задовольняти енергетичні потреби самої промисловості та економіки загалом, у тому числі завдяки автономізації та децентралізації енергетичних потужностей. Наприклад, виробництво біопалива не лише дасть змогу забезпечити додаткові обсяги сталих енергоресурсів для економіки, але й сприятиме переробленню сировини, яка не може бути експортована в умовах логістичних обмежень, а також відходів сільського господарства та промисловості, що досить марнуються. За оцінками експертів, переробка на біодизель обсягів експортованих Україною ріпаку, сої та технічної оливи здатна замістити 30% імпорту дизелю в Україну.

Використання біоенергетичного потенціалу аграрного сектору дасть змогу частково замістити традиційні види енергії альтернативними як на національному, так і на місцевому рівнях споживання, зміцнить енергетичну стійкість країни та знизить критичну залежність від імпортованих енергоносіїв.

На відміну від інших напрямків діяльності агровиробників, питання підтримки сільськогосподарських виробників, які здійснюють виробництво альтернативної енергії потребує ряду додаткових обговорень з іншими ЦОВВ, для розуміння нормативних змін та планів, які дозволять забезпечити підтримку виробникам.

Станом на березень 2023 року в Україні відсутні законодавчі стимули та не створені ринкові умови, які б робили проекти з виробництва біометану вигідними для інвесторів з точки зору комерційної реалізації. Основна причина - вироблений біометан в Україні може продаватись тільки по ціні природного газу.

Тому учасниками слухань було обговорено ряд проблемних питань щодо:

- спрощення підключення виробників біометану (інших газів) до систем транспортування;

- правового регулювання діяльності учасників митного оформлення при реалізації альтернативних джерел;

- найрезультативніші види (механізми) підтримки агровиробників-виробників альтернативних джерел енергії тощо;

- сприяння залученню обов’язкової частки біоетанолу у паливі моторному;

- запуск повноцінного реєстру виробників біометану.

За результатами комітетських слухань будуть підготовлені та ухвалені відповідні рекомендації.

Участь у заході взяли голови двох Комітетів Олександр Гайду та Андрій Герус, Секретар Комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, голови підкомітетів Артем Чорноморов, Артем Нагаєвський, Олег Тарасов, члени Комітету Сергій Лабазюк, Богдан Торохтій, Тетяна Грищенко, Олександр Салійчук, голова підкомітету Андрій Жупанин та інші члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, керівники секретаріатів комітетів Олександр Старинець та Олег Дудкін, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня, заступник Міністра енергетики Юлія Підкоморна, заступник начальника Енергетичної митниці Микола Сергієнко, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Валерій Тарасюк, представники Мінекономіки та Мінфіну, в.о. директора зі стратегії та розвитку бізнесу «Групи Нафтогаз» - начальник Департаменту стратегії та розвитку бізнесу Валерія Орєшко, директор ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» Дмитро Липпа, Голова Правління ГС «Біоенергетична Асоціація України» Георгій Гелетуха та інші керівники профільних установ та енергетичних асоціацій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16