Вшанування пам’яті жертв аварії на Чорнобильській атомній станції, огляд приміщень Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», «Євробачення-2023»: розповідаємо про події квітня 2023 року.

 

Заходи до 37-х роковин Чорнобильської катастрофи

 

Президент України Володимир Зеленський ушанував пам’ять ліквідаторів, загиблих унаслідок аварії на АЕС. За участю Глави держави було встановлено квіткові композиції до пам’ятного знака «Воїнам-чорнобильцям» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля». Президент України, керівник Офісу Президента і присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Докладно.

У Києві вшанували пам’ять жертв аварії на Чорнобильській атомній станції. 26 квітня відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятного знака «Воїнам Чорнобиля» та меморіального кургану «Героям Чорнобиля», присвячена 37-м роковинам Чорнобильської трагедії і пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи. Участь у ній взяли представники КМДА, ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС та представники громадських організацій. Докладно.

На Рівненщині пам’ятають про Чорнобильську трагедію. Докладно про заходи до 37-х роковин трагедії на ЧАЕС у Рівненській області.

У столичному Будинку кіно відбувся меморіальний вечір до Дня пам’яті жертв Чорнобиля. Напередодні Дня пам’яті жертв Чорнобильської катастрофи у Будинку кіно в Києві організували меморіальний вечір. Згадували добрим словом, документальними фото-, теле- і кінокадрами мужніх самовидців: кінематографістів, працівників електронних і друкованих медіа, які знімали, вели репортажі, писали матеріали з епіцентру пекла. Докладно.

Чорнобильська трагедія очима істориків та митців: 11 видань та фільмів. Цього року Український інститут національної пам’яті підготував дайджест з 11 видавничих і візуальних продуктів, які будуть корисними тим, хто хоче більше дізнатися про трагедію на Чорнобильській АЕС. У матеріалі - розповідь про представлені у ньому культурні продукти, зокрема книжки, збірники документів про катастрофу на ЧАЕС, журналістські статті, художні і документальні стрічки. Також у матеріалі анонсовано тематичні проєкти до Дня пам’яті Чорнобильської катастрофи на «Суспільне Культура».

 

Музика

 

«Євробачення-2023»: король Карл III відкрив сцену конкурсу. Британський король Чарльз III і королева-консорт Камілла представили сцену «Євробачення-2023», яке відбувається у Ліверпулі від імені України. Про це повідомляє BBC Eurovision. Королівська сім’я символічно увімкнула вогні на сцені M&S Bank Arena, щоб продемонструвати її дизайн. У межах візиту до Ліверпуля король Великої Британії Чарльз і королева-консорт Камілла відвідають Центральну бібліотеку Ліверпуля, щоб офіційно відзначити її побратимство з першою публічною бібліотекою України - Регіональною науковою бібліотекою в Одесі. Півфінали Євробачення-2023 відбудуться 9 та 11 травня, а фінал - 13 травня. Гурт TVORCHI потрапить до фіналу як представник країни-переможниці попереднього року.

 

Візуальні мистецтва

 

Україна вперше за майже десять років представить власний павільйон на архітектурній Бієнале у Венеції. Україна представить власний павільйон «Before the Future» («Перед майбутнім») на Biennale Architettura 2023. Це станеться вперше за майже десять років. Рішення про участь ухвалили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. На бієнале представники української культурної спільноти розповідатимуть історії, розділяючи свій досвід з усім світом. Учасники та учасниці представлятимуть свої роботи у різних форматах протягом шести місяців. Наразі до роботи над публічною програмою долучились понад 30 учасників.  Докладно.

 

Кіномистецтво. Кінопрокат

 

У Каннах покажуть документальний фільм «Звідки куди» про евакуацію з небезпечних територій України. Документальний фільм «Звідки куди» («Skad dokad») польського режисера Мачека Хамела потрапив до конкурсної програми Каннського кінофестивалю. Стрічка відібрана у програму ACID, для якої щороку асоціація кінематографістів ACID (Асоціація незалежного кіно та його розповсюдження) обирає дев’ять фільмів. Повнометражний документальний фільм ілюструє збірний образ українських біженців.

 

Український фільм «Як це було» потрапив до конкурсу Каннського кінофестивалю. До конкурсу короткометражок Каннського кінофестивалю потрапив фільм режисури українки Анастасії Солоневич та поляка Дам’яна Коцура «Як це було» («As it was»). Події фільму відбуваються взимку 2023 року у Києві. Героїня фільму повертається з-за кордону додому вперше після початку війни в Україні. Світова прем’єра стрічки відбудеться на 76-му Каннському кінофестивалі, який проходитиме з 16 по 26 травня 2023 року. Докладно.

 

«М'яка сила. Зрушити Європу»: історії чотирьох українок після 24 лютого. У кінотеатрі «Жовтень», а також в етері телеканалу «Культура», відбувся показ документального фільму «М’яка сила. Зрушити Європу», який є власним продуктом «Суспільного». Стрічка розповідає про чотирьох українських мисткинь - акторку Оксану Черкашину, кінорежисерку й письменницю Ірину Цілик, співачку Марину Круть та хореографку Олену Шоптенко. Докладно.

 

Література

 

В Україні видали англійською мовою книжку «Битва за Ірпінь». Вийшло друком англомовне видання книги-хронології «Битва за Ірпінь» під однойменною назвою «Battle of Irpin». Як повідомив автор книги Петро Щербина, англомовне видання вже презентовано у Вашингтоні на міжнародному дипломатичному форумі Meridian Diplomacy Forum 2023 та у Дубліні (Ірландія), а також передано до низки бібліотек Європи та США, зокрема, до Бібліотеки Конгресу США. Докладно.

 

Бібліотечна справа. Промоція читання

 

Бібліотеки Одеси та Ліверпуля стали побратимами. Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені М.Грушевського та Центральна бібліотека Ліверпуля стануть побратимами. «У межах свого візиту до Ліверпуля король Великої Британії Чарльз і королева-консорт Камілла відвідають центральну бібліотеку міста, щоб офіційно відзначити її побратимство з українською публічною бібліотекою - регіональною науковою бібліотекою в Одесі», - повідомляє ВВС. «Побратимство бібліотек України та Великої Британії є безпрецедентною подією в бібліотечній спільноті обох країн, яка засвідчить підтримку України в складні часи, сприятиме розвитку бібліотечної справи та приверне увагу до важливості підтримки читання», - зауважили у БФ «Бібліотечна країна», який є однією зі сторін меморандуму про співпрацю. У фонді зазначають, що бачать багато можливостей для культурних обмінів, спільних ініціатив між Україною та Великою Британією, тож прагнуть формувати тісні партнерські відносини між бібліотеками.

 

Релігія

 

Міністерство культури та інформаційної політики створило комісію, що перевіряє використання УПЦ об'єктів Почаївської лаври. Також створено комісію, що перевіряє використання об’єктів Чернігівського заповідника, повідомив в етері телемарафону Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Комісія МКІП продовжує огляд приміщень Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра» - пам’яток, що є складовими об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

 

Підготовлено Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики на основі матеріалів Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35