«Відвідав найбільше у Східній Європі виробництво лазерних верстатів для різання металу. Воно розташоване у Черкасах», – повідомляє Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

За його словами, самим своїм існуванням компанія ARAMIS спростовує комплекс меншовартості, з яким ми, українці, нерідко ставимось до своєї промисловості. «Мовляв, якщо треба надсучасне складне обладнання, обов’язково слід шукати його десь за кордоном. Черкаська компанія виробляє верстати для лазерної різки, листозгинальні преси, обладнання для лазерного зварювання, гравіювання та очищення металу. Словом, це те виробництво засобів виробництва, яке кожна розвинена країна плекає, стимулює та захищає, бо саме воно й робить різницю з країнами, які тільки розвиваються»,  – наголосив Дмитро Кисилевський.

На жаль, зауважив політик, «в Україні державне регулювання розвитку промисловості інколи все ще нагадує якусь екзотичну колонію, а не європейську країну. Для імпорту в Україну лазерних верстатів діє ставка ввізного мита 4%, а для ввезення його складових, джерел лазеру – 10%. Такий підхід є абсолютно неприпустимий для держави, яка хоче мати розвинену промисловість.

Такий же підхід у розпал зимової енергетичної кризи ми спостерігали при наданні пільг на ввезення імпортних генераторів. Про існування власних виробників цієї продукції Уряд раптом забув – довелось нагадати. Зі спробами простимулювати імпорт лазерних верстатів час від часу стикається і черкаський ARAMIS. Очевидно, що проблема тут не в митних ставках на конкретні вироби, а у відсутності цілісного погляду на економічну і промислову політику. До відновлення Україну мають вести не лібертаріанці і свідки невидимої руки ринку, а ті, хто буде формувати цільову структуру економіки і діятиме в інтересах розвитку власної промисловості. Час вилікувати нав’язаний нам комплекс промислової меншовартості».

За іформацією Дмитра Кисилевського, ARAMIS 70% продукції продає всередині країни, а решту 30% – у 10 країн світу. Підприємство дає роботу близько 100 працівникам із конкурентною в регіоні зарплатою.

Державна програма грантів обсягом 8 млн грн на переробну промисловість дозволила багатьом українським компаніям купити українські верстати і суттєво збільшити продуктивність свого виробництва. Це приклад правильної державної політики стимулювання: одна українська компанія отримала можливість купити обладнання, інша українська компанія його виготовила, треті – виробили матеріали і компоненти для виробництва обладнання, четверті – поставили сировину щоб забезпечити підприємство, яке купило верстат. Всі вони заплатили податки і дали роботу українським громадянам.

«Так працює економічний мультиплікатор. І цю практику варто продовжувати.

Чим більше таких виробництв буде в Україні, тим потужнішою буде наша держава»,  – переконаний політик.

.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 квітня 2024 12:55
29 квітня 2024 12:37
28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14