Проект Закону України про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (реєстр. №4409), з опрацювання якого Комітет з питань економічного розвитку було визначено головним, розроблено для досягнення стратегічної мети входження України до провідної двадцятки країн світу за умовами ведення бізнесу.

«Над цим законопроектом ми у Комітеті з питань економічного розвитку працювали більше 2 років. Це важлива подія для галузі, для швидкості повернення боргів в Україні та для стабільності капіталу. Також він увійшов до умов надання Україні макрофінансової допомоги від ЄС в розмірі 18 млрд євро у 2023 році», - інформує Олексій Мовчан, заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку.

«Цей документ вносить зміни до Кодексу України з процедур банкрутства, які допоможуть усунути технічні неузгодженості та недоліки, а також врегулювати суперечливі питання.

Кодекс України з процедур банкрутства діє з 2019 року. Це дуже великий і складний документ, який передбачає чималу кількість процедур по відновленню платоспроможності боржника. Він підказує, як врятувати того, хто «близько до смерті». Якщо провести аналогію зі сферою охорони здоров’я, то Кодекс в корпоративному законодавстві - як реанімація в лікарні. І тут два варіанти - або тебе рятують і ти живеш, або смерть.

Так от в цій «реанімації» було безліч неузгодженостей, бо він приймався Парламентом попереднього скликання в складних умовах. І ми сьогодні всі ці речі виправили. Зробили це для того, щоб «реанімаційні процедури» врятували, «вилікували», відновили і повернули на ринок той бізнес і ті підприємства, які на шляху до банкрутства. Адже прикро, коли підприємство може працювати, а воно вмирає, його ліквідують і продають по шматочкам.

Кодекс України з процедур банкрутства має величезний вплив на економіку України. І цей вплив не сьогоденний, не разовий, а системний – він на десятки років вперед.

Чому важливі зміни, які ми запровадили в законопроекті №4409?

Тому що від цього залежить вартість кредитів в Україні. Адже чим швидше і якісніше кредитори будуть повертати свої борги, тим менша у них буде собівартість і ліквідніший фінансовий ринок. Тим більше будуть надавати гроші в кредит за менші відсотки.  

Що ми ще змінили в законопроекті №4409?

Ми передбачили можливість особливої процедури відкриття і проведення банкрутства державних підприємств. Наразі в Україні 3600 державних підприємств, з яких близько 1200 є такими, які потрібно ліквідувати, велика частина неплатоспроможні - тобто абсолютно не цікаві для приватизації, бо в них величезна кредиторська заборгованість. Ці підприємства ніхто не купить - їхні борги в десятки разів перевищують вартість їхніх активів. Тому ми передбачили особливу процедуру і суб’єктний склад для банкрутства державних підприємств. Це велика частина української економіки, яка є замороженою.

І знову по аналогії з охороною здоров’я - ці державні підприємства, як людина в комі. Їхню життєдіяльність підтримують, але ознак життя вони не подають. Життєдіяльність таких підприємств підтримують, на жаль, за кошти платників податків. Новими змінами, які внесені в Кодекс з процедур банкрутства законопроектом №4409, ми пропонуємо механізм повернення до життя з коми.

Дякую всім, хто трудився над цим важливим документом

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

01 травня 2024 17:21
01 травня 2024 17:14
01 травня 2024 16:30
01 травня 2024 15:27
01 травня 2024 15:06
01 травня 2024 14:52
01 травня 2024 12:29
01 травня 2024 09:10
01 травня 2024 09:00
30 квітня 2024 18:10