В Чернігівській області в квітні 2023 року компанія Галс Агро ввела в експлуатацію біометановий модуль на біогазовому заводі, який виробляє біометан. Потужність заводу - до 3 млн кубометрів біометану на рік.

Біометан - це екологічний газ, який отримують шляхом очищення біогазу, що, у свою чергу, виробляється з відходів харчової промисловості й тваринництва. Біометан можна закачувати в українську ГТС та використовувати як природний газ.

Базовою сировиною для заводу в Чернігівській області є жом цукрового буряку після виробництва цукру, бурякова патока, рослинні залишки, силос енергетичних рослин, відходи харчових та комбікормових виробництв, послід ВРХ.

Першочергово проект заводу передбачав виробництво електроенергії для енергосистеми України. За три роки роботи потужність заводу сягнула 6,9 МВт. Уся вироблена електроенергія реалізується через ДП «Гарантований покупець» за зеленим тарифом.

У 2021 році компанією було прийняте рішення про виробництво біометану на цьому заводі. Відтак, у січні 2023 року встановлено перший в Україні біометановий модуль та проведено підключення до розподільчих мереж АТ «Чернігівгаз».

Галс Агро планує і надалі розширювати виробництво, маючи вже побудовані потужності для отримання до 30 млн кубометрів біометану на рік. Станом на сьогодні компанією збудовано 6 біогазових заводів на чотирьох локаціях Чернігівської та Київської областей.

Потенціал України з виробництва біометану, за оцінкою Біоенергетичної асоціації, - близько 10 млрд кубометрів на рік. Це третина довоєнного споживання газу в Україні.

За словами Голови Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрія Геруса, оскільки  Україна має великий потенціал вирощування сировини для біогазових заводів, продаж біометану може стати новим експортним напрямком.

«Враховуючи ціну блакитного палива на європейському ринку, економічно вигідно будувати такі заводи та дообладнувати біогазові установки для виробництва біометану. Парламент, зі свого боку, створив правову базу для стимулювання розвитку цього напрямку», - сказав Андрій Герус.

Нагадаємо, в жовтні 2021 року Верховна Рада прийняла Закон про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану.

Закон спрямований на забезпечення можливості верифікації очищеного біогазу (біометану), фізико-хімічні характеристики якого мають бути аналогічними до характеристик природного газу.

Закон врегульовує видачу гарантій походження на обсяг такого газу, формування реєстру біометану, співпрацю з реєстрами країн ЄС і можливості продажу біометану іншим країнам з обміном гарантій походження.

Також передбачається запровадження механізму розвитку ринку біометану, який спрямований на використання можливостей української ГТС, яка пов’язана з ГТС європейських країн.

«Виробництво біометану - це дуже молода галузь в Україні. Зараз навіть попри війну продовжується її активний розвиток. Бізнес розуміє, що це перспективний напрямок економіки, - зазначає Андрій Жупанин, автор Закону щодо розвитку виробництва біометану, - якщо говорити про продаж біометану за кордон, то його ціна зараз там майже у два рази вища за природний газ. Це величезний ресурс для отримання експортної виручки для України та зменшення нашого торгового дефіциту».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

23 квітня 2024 20:12
23 квітня 2024 20:11
23 квітня 2024 19:50
23 квітня 2024 19:24
23 квітня 2024 19:21
23 квітня 2024 19:17
23 квітня 2024 19:01
23 квітня 2024 18:02
23 квітня 2024 16:34
23 квітня 2024 15:05