На своєму засіданні 7 квітня 2023 року члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики і запрошені експерти обговорили проєкт Постанови про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України про розірвання з Українською Православною Церквою договору оренди комплексів споруд Почаївської Успенської лаври (реєстр. №9179).

З метою захисту національного простору, запобігання проявам інформаційної пропаганди представниками УПЦ, а також відновлення законності та історичної справедливості, проєктом Постанови пропонується звернутися до Уряду щодо невідкладної перевірки дотримання умов договору про користування Почаївською Свято-Успенською лаврою комплексом споруд Почаївської лаври та іншим майном, яке є державною власністю.

За результатами обговорення Комітет рекомендував Верховній Раді України проєкт Постанови за реєстр. №9179, поданий народною депутаткою Н.Піпою та ін., ухвалити за основу та в цілому з пропозиціями Комітету. Зокрема, на думку Комітету, назву цієї Постанови варто викласти більш коректно, а саме: «Про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України про розірвання з  Почаївською Свято-Успенською лаврою договору про безоплатне користування комплексом споруд Почаївської лаври».

Також на засіданні Верховній Раді України рекомендували ухвалити за основу проєкт Закону щодо порядку подальшого використання музейних зібрань у разі реорганізації музеїв (реєстр. №9129). Проєкт спрямований усунути законодавчу прогалину шляхом доповнення статті 10 Закону України «Про музеї та музейну справу» новою частиною, якою передбачено встановити обов’язок погодження з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури та мистецтв, порядку подальшого використання музейних зібрань у разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) музеїв державної та комунальної форм власності.

Щодо проєкту Постанови про визначення чинного в Російській Федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людиноненависницьких (реєстр. №9101) Комітет переглянув свій висновок. Члени Комітету підтримали більшість пропозицій Міністерства закордонних справ України стосовно внесення техніко-юридичних змін до проєкту та рекомендували Верховній Раді України ухвалити його за основу та в цілому в редакції Комітету. Згідно з цією редакцією, Постанова матиме назву «Про Заяву Верховної Ради України "Про використання політичним режимом російської федерації ідеології рашизму, засудження засад і практик рашизму як тоталітарних і людиноненависницьких"».

Наприкінці засідання перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич поінформувала про підсумки робочої наради Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів у зв’язку з 90-ми роковинами трагедії Голодомору 1932-1933 років. Народна депутатка розповіла, що на цей рік, серед іншого, заплановано проведення багатьох заходів і в Україні, і за кордоном із вшанування пам’яті жертв голодоморів.

 

Запис засідання

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

15 квітня 2024 18:11
15 квітня 2024 18:10
15 квітня 2024 15:32
15 квітня 2024 14:25
15 квітня 2024 14:14
15 квітня 2024 12:43
13 квітня 2024 11:41
13 квітня 2024 09:00
12 квітня 2024 17:26
12 квітня 2024 16:32