Сьогодні на засіданні Комітету з питань здоров’я нації медичної допомоги та медичного страхування народні депутати розглянули остаточну редакцію законопроєкту. Загалом до Комітету надійшло три законопроєкти (№6475, №6475-1, №6475-2), на основі яких був напрацьований спільний документ.

Як зазначив Голова Комітету Михайло Радуцький, демографічна ситуація в Україні на сьогодні є вкрай складною. Зростають показники смертності, знижується народжуваність. Все це пов’язано з війною, складною економічною ситуацією, виїздом за кордон мільйонів українок.

За даними науковців, частота жіночого та чоловічого безпліддя в Україні сягає 40%. Єдина можливість для таких людей мати дітей - це застосування допоміжних репродуктивних технологій.

Водночас, за словами Михайла Радуцького, в законодавстві залишається низка невирішених правових аспектів при ДРТ, пов’язаних із захистом прав донорів репродуктивних клітин, визначення обов’язків сторін та їхньої відповідальності.

«Це одна з причин, чому до війни сотні іноземців приїжджали до України, щоб скористатися послугою сурогатного материнства. Трапляються випадки, коли генетичні батьки не можуть забрати дитину у свою країну, адже сурогатне материнство там заборонено, і малеча опиняється в дитячому будинку. Або ж від малюка, що народився з генетичною вадою, відмовляються батьки-іноземці. Ми вирішили ввести чіткі правила, за якими буде працювати процедура ДРТ», - повідомив він.

Зокрема законопроєкт передбачає наступне:

розмежовуються повноваження органів влади у сфері застосування допоміжних репродуктивних технологій та замінного материнства;

визначаються умови та порядок застосування ДРТ;

встановлюються права та обов’язки осіб, які можуть та які не можуть скористатися ДРТ;

гарантується дотримання умов конфіденційності при ДРТ та донації репродуктивних клітин;

встановлюються умови та порядок зберігання, використання репродуктивних клітин та ембріонів;

визначаються умови перевезення репродуктивних клітин та ембріонів;

встановлюються вимоги до жінки, яка може бути замінною матір’ю, її права та обов’язки;

забороняється посередництво при проведенні процедури ДРТ;

забороняється будь-яка реклама, спрямована на залучення жінок до надання послуг замінного материнства (дозволяється лише реклама донорства закладами охорони здоров’я).

Михайло Радуцький зазначив, що у проєкті закону іноземцям забороняється користуватися послугами ДРТ та замінного материнства під час воєнного стану та 3 роки після його закінчення.

«Вважаю це принциповим питанням, адже після нашої перемоги українкам потрібно в першу чергу народжувати дітей, які залишаться в Україні», - заявив він.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

11 травня 2024 12:45
11 травня 2024 12:40
11 травня 2024 12:40
11 травня 2024 11:00
10 травня 2024 17:39
10 травня 2024 17:20
10 травня 2024 14:54
10 травня 2024 13:45
10 травня 2024 13:06
10 травня 2024 11:41