17 березня Президент України підписав законопроєкт про компенсації українцям за зруйноване житло внаслідок війни. Документ почне діяти через два місяці, тому перші компенсації українці можуть отримати вже у травні.

Про це заявила народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«За два місяці уряду необхідно розробити всі постанови Кабміну, а також обов’язково ухвалити їх. З іншого боку, органи місцевого самоврядування повинні створити відповідні комісії при кожній громаді. Саме ці комісії мають організаційно й технічно допомагати всім тим людям, які будуть звертатися за компенсацією. Комісії не прийматимуть рішення про те, хто і коли отримає компенсацію чи яка сума буде зазначена в житловому сертифікаті, що надаватиметься для компенсації. Комісії працюватимуть суто над організаційними моментами», - сказала політикиня.

За її словами, уже понад 600 громад приєдналося до роботи з Реєстром пошкодженого та зруйнованого майна.

«Громади потроху вже починають вносити в Реєстр інформацію, вони розуміють обсяги руйнувань, працюють із людьми. З іншого боку, всі українці, які поки не подали заявку через «Дію» про пошкоджене чи зруйноване житло, можуть це зробити», - зазначила парламентарій.

Вона додала, що механізм компенсації передбачає роботу із цифровим інструментом - Реєстром пошкодженого і зруйнованого житла, де міститься вся інформація.

«Відповідно, чиновники втрутитися в роботу програми не можуть. У кожної громади буде своя черга, яка формуватиметься автоматично. Ми передбачили законом, що родини військових, багатодітні сім’ї, особи з інвалідністю, демобілізовані матимуть першочергове право на компенсацію. Також важливо, що людина зможе сама обирати населений пункт і не буде прив’язана саме то того місця, де було зруйноване жито», - розповіла народна депутатка.

Вона уточнила, що житловий сертифікат можна буде використати і на придбання житла на вторинному ринку або для інвестиції на первинному ринку. Держава передбачила в цьому випадку максимальну зручність для людей, щоби вони обрали саме той варіант, який для них є найзручнішим.

Олена Шуляк також зауважила, що наразі одним із найскладніших питань залишається відшкодування тим особам, житло яких перебуває у населених пунктах на тимчасово окупованих територіях.

«У цих випадках підрахувати пошкодження та руйнування дуже важко. Уряд наразі розробляє відповідний порядок, де будуть прописані особливості роботи саме на таких територіях і будуть застосовуватися різні сучасні засоби, зокрема робота із супутниковими даними, аерофотозйомка тощо. Усі руйнування будуть зафіксовані, щоб застосувати надання механізму компенсації для всіх українців», - підсумувала парламентарій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50