Українська держава однозначно поверне собі в користування свою державну власність. Бо і Києво-Печерська Лавра, і Почаївська Лавра - це заповідники, які належать українському народу. І в цьому процесі ми маємо рухатися виключно в цивілізованому законному руслі, щоб унеможливити діяльність на нашій землі релігійних організацій, що орієнтуються на Москву, на країну-агресора.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови Комітету із питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

«Експертиза релігієзнавців, яку робили в Державній службі України з етнополітики та свободи совісті засвідчила, що є канонічний зв'язок Української православної церкви з Російською православною церквою, із країною-агресором. Це також підтверджують і Телеграм-канали пропагандистів, які описують події біля Лаври. Однак у питанні повернення державної власності треба діяти обережно й рухатися виключно в цивілізованому законному руслі, бо за нами спостерігають не лише пропагандисти, а й стежать у цивілізованих країнах», - зазначила політикиня.

За її словами, ми є країною, що буде в ЄС, тому все відбуватиметься в правовій площині, але функціонування жодних релігійних організацій, структур, що мають зв'язок із країною-агресором Україна не може допустити.

«Це питання національної безпеки й оборони. Верховна Рада має розглянути та проголосувати законопроєкт, що унеможливить діяльність таких релігійних структур. Ми бачимо, що виконується указ Президента, бо і Києво-Печерська Лавра повністю переходить в управління держави, і є законопроєкт, розроблений Кабміном. І тут дуже важливо, щоб наші співгромадяни, які бачать обурливі кадри побиття військовослужбовців попами, спрямовували свою енергію на цивілізовані переходи до української церкви», - наголосила парламентарій.

Вона нагадала, що є законна процедура - це зібрання підписів релігійної громади.

«У Хмельницькому той храм, де розгорівся скандал, після певних перереєстраційних процедур перейде до української церкви. Для цього вже зібрані підписи, і все зроблено досить швидко. Звісно, якщо є певні проблеми, то я закликаю громадян звертатися в наш Комітет гуманітарної та інформаційної політики, що курує у ВР питання релігії та церков, звертатися до місцевих ВЦА, якщо є штучні перепони стосовно переходів», - сказала народна депутатка.

Вона додала, що під час розгляду законопроєкту про заборону релігійних організацій, що орієнтуються на Москву, буде передбачено ще більше спрощення процесу переходу релігійних громад до української церкви.

«Це і є цивілізований спосіб уникнення Московського патріархату. І тут варто наголосити, що ми не воюємо з мирянами. Вони довгі роки перебували в полоні пропаганди. Для багатьох це побутова справа... Але тут важливо дещо інше – що саме закладали людям у голови деякі священнослужителі. Є абсолютно нормальні священники, які не проти переходу, проте вся ієрархія зав’язана на верхівку. Багатьом священникам цього не дозволяли робити. Процес буде поступовим, однак люди в Україні мають розуміти, що у нас не буде російської церкви. Усі експертизи релігієзнавців доводять, що і Онуфрій, і інші перебувають у Синоді саме російської церкви», - підсумувала Євгенія Кравчук.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 квітня 2024 15:00
19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31