На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту разом з Міністерством молоді і спорту та НОК обговорили план дій подальшої боротьби щодо недопуску спортсменів російської федерації та республіки білорусь до міжнародних спортивних змагань, зокрема Олімпійських ігор.

 «Ми засуджуємо часткову зміну позиції Міжнародного олімпійського комітету щодо недопуску російських і білоруських атлетів на міжнародні спортивні змагання. Попри неодноразові звернення Верховної Ради України та профільного Комітету, МОК на своєму засіданні 28 березня ухвалив рішення допустити спортсменів країн-агресорок до міжнародних змагань в нейтральному статусі та оприлюднив «Рекомендовані умови участі». Тому роботу із блокування російських і білоруських спортсменів буде продовжено», - каже народна депутатка України.

Відповідно до рішення МОК на міжнародних змаганнях не буде збірних команд росії та білорусі. «Рекомендовані умови участі» стосуються індивідуальних виступів спортсменів, і надані вони міжнародним спортивним федераціям, які хочуть допустити до змагань росіян і білорусів.

 Вимоги МОК до спортсменів з росії і білорусі передбачають:

 спортсмени мають змагатися лише як нейтральні атлети;

 заборонено допуск спортсменів, які підтримують війну, є військовослужбовцями або правоохоронцями;

 заборонено використання будь-яких кольорів російського і білоруського прапорів у місцях проведення змагань, перебування атлетів, персоналу і глядачів;

 заборонено використання національних символів рф та білорусі, у тому числі емблеми НОКів та національних федерацій та музики, що асоціюється з рф та рб;

 заборонено будь-які висловлювання на підтримку війни до, під час чи після змагань, а також у рамках спілкування з журналістами;

 спортсмени мають пройти тестування на допінг відповідно до антидопінгових програм міжнародних федерацій.

«На засіданні Комітету вирішили, що будемо пропонувати державам, на території яких відбуватимуться міжнародні спортивні змагання, не видавати візи російським та білоруським спортсменам, тренерам та спортивним функціонерам. Також запропонували застосувати обмежувальні заходи, санкції до членів керівних органів міжнародних спортивних федерацій, які допускають російських та білоруських спортсменів до участі у міжнародних змаганнях.

Україна продовжить боротися за недопущення представників країн-агресорок до міжнародних спортивних змагань, включаючи Олімпіаду, допоки триває російська збройна агресія», - наголосила Ірина Борзова.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 13:07
29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14