Про це йшла мова 29 березня у Комітеті з питань цифрової трансформації під час круглого столу на тему «Бронювання військовозобов’язаних працівників сфери електронних комунікацій». Засідання відбулось у форматі відеоконференції під головуванням заступника голови Комітету Сергія Штепи.

У заході взяли участь представники Комітету, Мінцифри, Держспецзв’язку, Регулятора (НКЕК), Міноборони, Мінекономіки, ІНАУ, Телекомпалати, АППК, Телас, операторів і провайдерів.

Наявність зв'язку та інтернету у воєнний час - одне з найбільш важливих завдань. Це питання національної безпеки. Найперше, що намагаються зробити окупанти у ході наступальних операцій чи диверсій - вивести з ладу або взяти під контроль саме електронні комунікації. Крім того, підприємства сфери електронних комунікацій дуже важливі для обороноздатності та економіки країни.

Наразі важливою проблемою для галузі є мобілізація працівників підприємств електронних комунікацій, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності (ВОС). Так, більшість зв’язківців, які безпосередньо залучені до забезпечення сталості електронних комунікаційних мереж, мають ВОС. Вони (згідно з чинними нормативними актами) не підпадають під можливість отримання бронювання під час мобілізації. Також є проблема бронювання співробітників спеціалізованих підрядників (які виконують безпосереднє обслуговування електронних комунікаційних мереж оператора) і без яких неможливе стабільне функціонування мереж.

Оператори і провайдери акцентували увагу на тому, що ситуація навколо мобілізації співробітників з дефіцитними ВОС несе значні ризики в контексті виконання завдань, поставлених державою, у сфері сталості роботи електронних комунікацій. Також було зазначено, що інженерно-технічні й управлінські посади вимагають глибоких технічних знань та досвіду і в умовах воєнного стану на ринку праці вкрай важко знайти заміну таким спеціалістам, до того ж повноцінна підготовка нового персоналу займає роки.

У ході круглого столу оператори і провайдери мали змогу отримати фахові відповіді від представників ЦОВВ на проблемні питання. Присутні дійшли згоди, що необхідно вносити зміни до чинних нормативних документів та за потреби до законодавства стосовно бронювання критично важливих працівників сфери електронних комунікацій.

Усі учасники висловили свої думки, зауваження та пропозиції, які будуть ретельно опрацьовані Комітетом з питань цифрової трансформації для прийняття відповідної резолюції круглого столу.

На завершення Сергій Штепа подякував усім захисникам і захисницям та працівникам сфери електронних комунікацій, а також зазначив, що захист держави і суверенітету України є дуже важливим і на сьогодні пріоритетним завданням, але слід врахувати, що якщо зникне зв'язок, то захист держави стане більшою проблемою. «Наявність зв'язку та інтернету дуже важливі, особливо під час війни. Якщо не буде зв’язку ні в тилу, ні в підрозділах, то працювати армії буде важко. Потрібно шукати компроміс між бронюванням фахівців та їх залученням до участі у лавах ЗСУ. Нам разом необхідно попрацювати над цим питанням і знайти компроміс. Учасники ринку електронних комунікацій мають отримати бронювання певної кількості своїх працівників, щоб ми не залишились без зв’язку й інтернету», - наголосив він.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11