28 березня 2023 року Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) рекомендував міжнародним спортивним федераціям розглянути питання щодо участі російських і білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях під нейтральним прапором за умови дотримання таких вимог:

• до міжнародних спортивних змагань не допускаються збірні команди, спортсмени і функціонери із держав-агресорів, що підтримують війну і є військовослужбовцями або правоохоронцями;

• заборонено використання будь-яких російських і білоруських прапорів у місцях проведення змагань, а також у місцях перебування атлетів, персоналу і глядачів;

• заборонено будь-які висловлювання на підтримку війни до, під час чи після змагань, а також у рамках спілкування з журналістами;

• всі російські та білоруські спортсмени мають пройти тестування на допінг відповідно до антидопінгових програм міжнародних федерацій, а не антидопінгових організацій росії чи білорусі.

Ми, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту, вивчили офіційно опубліковані рекомендації Виконавчого комітету МОК щодо допуску російських і білоруських спортсменів до міжнародних змагань.

Рішуче засуджуємо таку позицію і розцінюємо це рішення як відкриту підтримку держав-агресорок в умовах варварської війни, розв’язаної російською федерацією проти Українського народу.

Кожен російський та білоруський громадянин, який продовжує жити і працювати в росії та білорусі, сплачуючи податки, є спонсором геноциду українського народу. Мовчазна згода спортсменів, які є лідерами думок, зокрема росіян з путінським режимом, а білорусів - з тим, що їх держава використовується як воєнний плацдарм, - це і є підтримка війни проти України.

Крім того, таке рішення є проявом зневаги до українських спортсменів, які попри війну, особисті втрати та важкий психологічний стан з гідністю продовжують представляти Україну на міжнародних змаганнях. Російські вбивці і терористи не мають морального права брати участь у престижних змаганнях та отримувати медалі поки їх країна порушує усі можливі норми моралі та міжнародного права.

Безперечно, схвалення такого рішення Міжнародним олімпійським комітетом дає російській федерації можливість використовувати спорт як інструмент пропаганди та дезінформації задля виправдання воєнної агресії проти незалежної держави та відвернути увагу світу від своїх злочинів.

Комітет продовжує роботу над розробкою пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно спортсменів, їхніх функціонерів із російської федерації та інших держав. Зокрема, пропонується застосувати такі санкції до членів керівних органів міжнародних спортивних федерацій, які допускають російських та білоруських спортсменів до участі у міжнародних змаганнях.

Крім того, народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту пропонують державам, на території яких відбуватимуться міжнародні спортивні змагання, не видавати візи російським та білоруським спортсменам, тренерам та спортивним функціонерам.

Комітет закликає Міжнародний олімпійський комітет дотримуватися зобов’язань перед міжнародною спортивною спільнотою та не давати країнам-злочинницям інструментів для відбілювання своєї репутації.

Ми, як народні депутати України, наголошуємо на необхідності повної і безумовної заборони участі російських та білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, зокрема в Олімпійських іграх, до завершення збройної агресії російської федерації проти України, включно із виведенням військ з усієї території України та виплатою росією репарацій за заподіяні збитки Україні та відновлення знищеної спортивної інфраструктури.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11