Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС, а також Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва зустрілися з колегами із Комітету у закордонних справах Парламенту Данії. Цей Комітет має особливий статус. Він передбачений у Конституції Данії. Із принципових геополітичних питань Уряд країни має консультуватися з цим комітетом. Сторони обговорили продовження євроінтеграційного шляху України. Українські депутати подякували Данії за політичну підтримку, фінансову та військову допомогу, за підтримку надання Україні кандидатського статусу на вступ до ЄС та за санкційний тиск на росію.

«Данія підтримує пришвидшений вступ України до Європейського Союзу і це є вкрай важливим для нашої держави. Дуже розраховуємо, що Данія також підтримає раннє відкриття перемовин про вступ України до Європейського Союзу», - сказала Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також повідомила, що українські депутати обговорили з данськими колегами важливість членства України в НАТО. «Наступна сесія Парламентської Асамблеї НАТО буде принципово важливою для політичного консенсусу і сигналу для Вільнюського саміту НАТО, який відбудеться у липні. Треба вже переходити на інший щабель рішення щодо майбутнього України всередині Альянсу», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук як голова міжфракційного об’єднання «Кримська Платформа» наголосив, що Крим нічим не відрізняється від інших регіонів України. І для України є дуже важливою підтримка Данії у повному звільненні всіх українських територій. Він нагадав, що псевдореферендуми, проведені Росією і на території інших чотирьох тимчасово окупованих областей України, ще раз підтвердили повну фальсифікацію Росією громадської думки. Данські колеги погодилися, що навіть зараз у Данії триває дискусія щодо того, що вони занадто слабко як західне суспільство, відреагували на анексію Криму.

Заступниця голови Комітету Марія Мезенцева нагадала про необхідність створення Спеціального трибуналу для притягнення найвищого керівництво РФ до відповідальності за злочин агресії проти України, а також усіх винних - за воєнні злочини, скоєні в Україні. Данія входить до групи держав, які підтримують створення такого трибуналу. Цих держав наразі уже 34.

Данську сторону дуже цікавило питання боротьби з корупцією в Україні. У контексті європейської інтеграції Данія розраховує на те, що Україна зможе продемонструвати реальні результати і показати світу, що вона не тільки спроможна стримувати і перемагати такого ворога, як Росія, а й побороти внутрішні постколоніальні проблеми в державі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24
26 квітня 2024 10:55
26 квітня 2024 08:57
26 квітня 2024 08:53