У випадку з Путіним реалізація виданого Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордеру на арешт буде успішною. Це тільки питання часу. Саме ж рішення суду є дуже важливим як на міжнародному рівні, так і на рівні росії.

Про це заявив народний депутат, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

«Не варто виключати, що Путіна може спіткати доля Каддафі, але якщо він усе ж доживе, то його буде притягнуто до відповідальності, і він буде на лаві підсудних у Гаазі перед Міжнародним кримінальним судом. Також він може опинитися й на лаві підсудних спеціального міжнародного трибуналу, який ми готуємо. Це інший трек, це інший злочин, і Путін має відповідати за всі свої злочини. Зараз Путіна звинувачують у вчиненні воєнних злочинів, злочинах проти людяності й актах геноциду. Усі три види підпадають під юрисдикцію МКС. Однак Путіна також винен у злочині агресії, за який він має відповідати. Саме для цього і створюється міжнародний трибунал», - зазначив політик.

За його словами, не варто забувати, що відповідати також має все військово-політичне керівництво росії, де багато злочинців, які є спільниками Путіна.

«Дуже важливо, що після рішення МКС у багатьох держав змінюється тональність. Так, наприклад, напередодні візиту Сі Цзіньпіна до Росії китайське інформаційне поле перейшло від сповненої ентузіазму до більш обережної риторики. Там розуміють, що лідер КНР здійснює свій перший візит після обрання генеральним секретарем Комуністичної партії Китаю. У Пекіні дуже добре усвідомлюють, що буде зустріч із воєнним злочинцем. Путін стає для них дуже токсичним, попри те, що зараз він є молодшим партнером Китаю. Зрештою, для будь-якого політика світового рівня російський диктатор стає все більш ізольованим і токсичним», - вважає парламентарій.

На його думку, рішення МКС матиме певний вплив і на свідомість росіян, незважаючи на те, що населення країни перебуває під впливом пропаганди.

«Громадяни РФ можуть почати усвідомлювати, що Путін не є легітимним керівником. У березні наступного року відбудуться президентські вибори в росії, і той факт, що Путін є воєнним злочинцем, матиме вплив на свідомість населення цієї держави», - підсумував народний депутат.  

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37