У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар. Він передбачає можливість всім парам, зокрема й гомосексуальним, у певній юридичній площині вибудовувати свої стосунки.

Про це розповіла народна депутатка, голова підкомітету з питань дотримання Україною міжнародних зобов'язань у сфері захисту прав людини та гендерної політики Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та парламентського співробітництва Марина Бардіна.  

«Цивільне партнерство не можна називати шлюбом чи родиною. У нашому Сімейному кодексі вичерпно прописано, що таке сім’я і ким вона створюється. Реєстроване партнерство - це дещо інший аспект. Це правовий механізм взаємовідносин. Сьогодні в Україні багато пар чоловік-жінка проживають разом, не реєструючи шлюб. Відповідно, вони не мають тих чи інших прав стосовно одне одного, стосовно спільного побуту тощо. Водночас реєстроване партнерство дає всім парам без винятку в певній юридичній площині вибудовувати свої стосунки», - зазначила парламентарій.

За її словами, у Франції інститут цивільного партнерства був запроваджений ще у 1999 році.

«Показово, що у французів користувалися угодами про цивільне партнерство саме різностатеві пари, тобто ті, хто офіційно не реєстрував шлюб, але в юридичній площині хотів мати права щодо одне одного. Таким чином величезний відсоток партнерств було зареєстровано саме між чоловіком та жінкою. Це яскравий приклад, як це працює за кордоном», - сказала політикиня.

Вона наголосила, що українці більшою мірою визнають рівність прав усіх і з прихильністю ставляться до ідеї визнання цивільного партнерства.

«Ми як парламентарії повинні чути запити від усіх людей. Близько року тому була петиція до Президента України щодо реєстрації одностатевих шлюбів, і глава держави доручив Кабміну опрацьовувати це питання. Також ми бачимо соціологічні опитування, які підтверджують, що громадяни України хочуть мати рівні права й підтримують тих чоловіків чи жінок, які мають гомосексуальні стосунки й сьогодні захищають нашу країну від ворога. Ми зараз не говоримо про одностатеві сім’ї чи усиновлення дітей такими родинами, але в цих питаннях ще треба копати вглиб», - зауважила народна депутатка.

Нагадаємо, що в межах цивільного партнерства пропонується надання передовсім медичних прав. Тобто, якщо з одним партнером щось трапиться, і він перебуває не у свідомості, то інший зможе приймати потрібні медичні рішення. Також це стосується питань із похованням померлого партнера. Крім того, передбачаються і певні соціальні гарантії.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37