Голова Комітету з питань здоров‘я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький провів зустріч із заступником міністра Федерального міністерства фінансів Австрії Андреасом Райхардтом, членом Національної ради Австрії та президентом Сільськогосподарської палати Нижньої Австрії Йоганнесом Шмукеншлагером та представниками приватних австрійських компаній.

Під час зустрічі вони розглянули ініціативи щодо посилення підтримки України у різних сферах економіки: поставку мобільних шпиталів, освітні програми для медиків, відкриття підприємства з виробництва медичного обладнання на території України, продовження співпраці в межах «зеленого коридору» для збуту української аграрної продукції.

Михайло Радуцький зазначив, що від початку війни Австрія прихистила понад 90 тис. вимушених переселенців з України, серед яких - 400 дітей з дитячих будинків, надала гуманітарної та фінансової допомоги на суму в 192 млн євро, 10 млн євро на відновлення зруйнованої енергетичної інфраструктури України. Ця країна активно підтримує Україну в гуманітарній, соціальній, фінансовій та економічній сферах. В той же час є можливість посилити співробітництво у декількох галузях економіки. 

В Україні розроблений план відновлення країни, зокрема знищеної ворогом медичної інфраструктури. Документ передбачає три періоди: короткостроковий, середньостроковий та довгостроковий. Для короткострокового австрійська компанія MS-Invest представила на зустрічі проєкти мобільних медичних пунктів та польових шпиталів.

«Запланували більш детальне обговорення проєктів, адже потреба у мобільних медичних закладах на прифронтових та деокупованих територіях є. Щодо довгострокового періоду. Обговорили механізми участі уряду та приватних компаній Австрії у відбудові України, в тому числі медичних закладів», - повідомив Михайло Радуцький.

Також під час зустрічі обговорили освітні програми для українських медичних працівників, спільні платформи навчання студентів між університетами наших країн, тимчасове стажування медиків в Австрії (до 6 місяців) із подальшою постійною роботою в Україні.

«Ще одна важлива ініціатива - відкриття підприємств із виробництва медичних виробів та обладнання в Україні. Наша країна може створити для іноземного бізнеса умови, які зацікавлять підприємців з Австрії відкривати заводи в Україні. З нашого боку є висококваліфіковані працівники, від іноземних компаній - інвестиції. Така співпраця дозволила б створити нові робочі місця, сплачувати податки до бюджету та задовольнити попит на медичне обладнання під час відбудови об’єктів інфраструктури. Декілька проєктів, які запропонував приватний бізнес, можуть бути реалізовані вже наступного року», - наголосив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

За словами Михайла Радуцького, Андреас Райхардт відзначив успішну реалізацію ініціативи «Зелений коридор», коли українську аграрну продукцію (пшеницю, кукурудзу, олійні культури) транспортують в Австрію, а потім продають. На реалізацію цієї ініціативи Австрія виділила 3,8 млн євро. «Зелений коридор» - важливий проєкт, адже «зерновий коридор» агресор може зірвати, а українські виробники повинні мати ринки збуту.

Михайло Радуцький запросив учасників зустрічі приїхати на міжнародний бізнес-форум до Львова 23 травня для більше детального обговорення спільних проєктів із представниками Міністерств охорони здоров’я та сільського господарства. Тема форуму: участь австрійських компаній у процесах відбудови економіки України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

13 травня 2024 17:04
13 травня 2024 16:34
13 травня 2024 16:25
13 травня 2024 15:18
13 травня 2024 15:16
13 травня 2024 15:13
11 травня 2024 12:45
11 травня 2024 12:40
11 травня 2024 12:40
11 травня 2024 11:00