«Триває 383-й день повномасштабної війни в Україні.

Незаконна депортація українських дітей, як й інших громадян України - це один із виокремлених цинічних і жорстких воєнних злочинів проти людяності, скоєних російськими військовослужбовцями на окупованих територіях України.

Насильна передача українських дітей до російських сімей порушує не лише Конвенцію ООН 1948 року, а й положення інших важливих міжнародно-правових актів, зокрема таких як ІV Женевська конвенція від 12 серпня 1949 року «Про захист цивільного населення під час війни» та Конвенції від 20 листопада 1989 року «Про права дитини».

Відповідно до ІV Женевської конвенції держави повинні вживати всіх заходів, щоб діти до 15 років, які осиротіли чи були розлучені зі своїми сім’ями внаслідок війни, не залишалися напризволяще і, зокрема, зобов’язані сприяти догляду за ними і доступу їх до освіти.

Конвенція категорично забороняє «незалежно від мотивів, примусове індивідуальне переселення або депортацію» цивільного населення «з окупованої території на території окупаційної держави або на території будь-якої іншої держави, незалежно від того окупована вона чи ні» (стаття 49).

Дії росії щодо примусової депортації українських дітей, надання їм російського громадянства і передачі на виховання в російські сім’ї грубо порушують норми міжнародного права і свідчать про здійснення російською владою злочину геноциду проти українців.

Незаконна депортація українських дітей викликала обурення і засудження з боку міжнародної спільноти.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у своїх коментарях зазначає: «Офіційно верифікованих дітей на території російської федерації залишається 16 тисяч 207».

За підсумками нещодавнього візиту в Україну комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович наголосила: «Відмова росії повернути українських дітей, розлучених зі своїми сім'ями та законними опікунами, є серйозним порушенням їхніх прав людини. Необхідно терміново визначити конкретні механізми та рішення для возз'єднання цих дітей з їхніми сім'ями».

Вже на весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи відбудуться термінові дебати щодо насильницької депортації російською федерацією українських дітей, про що повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева.

Занепокоєння викликає той момент, що більшість із викрадених країною-агресором дітей, може ніколи не дізналися, що з ними сталося. рф не дає доступу ні структурам ООН, ні Міжнародному Червоному Хресту до так званих «літніх таборів», де утримують українських дітей.

Наразі, повернення незаконно депортованих дітей в Україну, залишається питанням найвищого пріоритету, і воно має вирішуватися спільними зусиллями, у тому числі за участю міжнародних організацій.

Європейська Комісія разом з Польщею та Організацією об'єднаних націй (ООН) започатковують ініціативу щодо пошуку українських дітей, яких російські військові незаконно вивезли з окупованих територій України, про це повідомила речниця Єврокомісії Дана Спінант на брифінгу у Брюсселі 27 лютого.

Дякую всій міжнародній спільноті за підтримку України в цілому, а також прикуту увагу до проблеми депортації наших маленьких громадян.

Закликаю усіх держав-членів Ради Європи, міжнародних партнерів наслідувати приклад Єврокомісії, Польщі, ООН та прикласти максимум зусиль з пошуку, розшуку та возз'єднання всіх розлучених українських дітей з їхніми сім'ями», - Заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики О.Мошенець.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

16 квітня 2024 12:23
15 квітня 2024 18:11
15 квітня 2024 18:10
15 квітня 2024 15:32
15 квітня 2024 14:25
15 квітня 2024 14:14
15 квітня 2024 12:43
13 квітня 2024 11:41
13 квітня 2024 09:00
12 квітня 2024 17:26