Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що народні депутати зареєстрували законопроєкти  9032-1 і №9033-1 щодо акцизного податку на солодкі газовані напої.

Перший законопроект вносить зміни до Податкового кодексу, другий - передбачає, як будуть витрачені кошти, отримані від податку.

Михайло Радуцький наголошує, що в одному стакані солодкого газованого напою приблизно 20-25 грам цукру, або ж 5 чайних ложок. Це дорівнює 30% норми цукру за день. В літрі солодкого газованого напою - більше добової норми цукру. На відміну від цукру з продуктів харчування, цукор із напоїв (особливо газованих) засвоюється занадто швидко, що перевантажує нашу підшлункову залозу та печінку. З часом це може призвести до розвитку таких захворювань, як діабет, порушення роботи серцево-судинної системи, пошкодження кровоносних судин, ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту. Також виробники часто використовують в газованих напоях замість цукру синтетичні підсолоджувачі, консерванти, барвники, ароматизатори. Особливо вживання таких напоїв шкідливе для людей із груп ризику (із перерахованими вище хворобами), адже велика доза цукру може істотно ускладнити перебіг уже існуючого захворювання.

За його словами, ще у 2016 році ВООЗ закликала до глобальних заходів щодо зменшення споживання солодких газованих напоїв, зокрема й впровадження акцизного податку. За оцінками ВООЗ, зростання ціни на солодкі напої на 20% за рахунок оподаткування може призвести до скорочення їхнього споживання приблизно на ті ж самі 20%, таким чином запобігаючи ожирінню та діабету.

За словами Михайла Радуцького, депутати пропонують до Податкового кодексу внести наступні зміни: на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин встановити ставку податку у розмірі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою.

Визначити, що 50% виручених коштів спрямовуються на реалізацію програм профілактики та лікування захворювань, які виникають від регулярного вживання солодких газованих напоїв. Ще 50% буде спрямовано на програму дитячого харчування в школах, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

Зокрема, на закупівлю до шкіл фермерського молока.

Голова Комітету з питань здоров’я нації зазначає, що загалом понад 50 країн світу запровадили податки на солодкі напої у різних формах. Також запровадження акцизного податку на солодкі напої відповідає Директиві ЄС 2020/262 від 19 грудня 2019 року. Більшість країн спрямовують зібрані за рахунок акцизу кошти на фінансування системи охорони здоров’я або безпосередньо на лікування хвороб, викликаних зловживанням цукру.

«Більше року наш Комітет проводив консультації із ВООЗ та профільним міністерством, експертами щодо доцільності введення акцизного податку на солодкі газовані напої. Більшість експертів схвально поставилися до такої ідеї. На даний час під двома законопроєктами стоять підписи понад 80 народних депутатів», - повідомив він.

Серед них голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко, голова фінансового Комітету ВР Данило Гетманцев, голова освітнього Комітету ВР Сергій Бабак та інші.

Михайло Радуцький зазначив, що якщо Верховна Рада ухвалить законопроєкти цьогоріч, то закон почне діяти наступного року. Враховуючи міжнародний досвід, прогнозується зменшення обсягу споживання таких напоїв приблизно на 20% і, відповідно, перехід українців на споживання здорової альтернативи, тобто води.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27