Заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський провів нараду з питань розвитку індустріальних парків у Вінниці. У заході взяли участь резиденти та керуючі компанії ІП, керівники обласної та міської влади, народні депутати України та експерти, які обговорили стан справ та перспективи цього важливого інструменту залучення інвестицій та створення робочих місць.

«Вінниця має передовий досвід створення та розвитку індустріальних парків. При кожній нагоді саме Вінницю, разом зі Львовом та Білою Церквою, я називаю як регіон, де варто повчитись, як наповнити ІП реальним змістом»,- розповідає Дмитро Кисилевський.

«Зараз у Вінниці створено три індустріальних парки і ще один перебуває на етапі реєстрації. Всі вони розташовані у східній частині міста, але відрізняються як за змістом, так і за формою. Вінницький індустріальний парк та ІП «ВінІндастрі» є комунальними, ІП «Вінницький кластер холодильного машинобудування» створений спільно з представниками бізнесу та складається з комунальної та приватної ділянок, ІП «Вінтер Спорт» є приватним індустріальним парком.

Коротко про кожен з цих проектів:

Вінницький індустріальний парк розташований на території 35,7 гектара. Керуюча компанія «Юпаркс» оголосила про намір створити в цьому ІП кластер агропереробки. Тут планується зосередити виробництво продуктів харчування високої якості, з поставками як на внутрішній ринок, так і на експорт. Це дасть змогу створити близько 2000 робочих місць.

Інший учасник Вінницького індустріального парку - компанія «ТІСІЕС Українські інвестиції» має намір побудувати завод з виробництва будівельних матеріалів, що дасть змогу створити майже 230 нових робочих місць. Інвестиції складуть - 33 млн євро.

ІП «Вінницький кластер холодильного машинобудування» розташований на території 19,3 гектара. У вересні 2018 року на території індустріального парку було офіційно відкрито першу чергу заводу холодильного обладнання Грін Кул. Підприємство є одним з найбільших виробників промислового холодильного обладнання в Східній Європі та співпрацює із такими всесвітньо відомими компаніями як Coca-Cola, Carlsberg, Heineken, Nestle. Зараз там працює 650 співробітників. У разі сприятливої безпекової ситуації цього року планують почати будівництво ІІ черги заводу.

ІП «Вінтер Спорт» розташований на території 25 гектарів. Він створений у 2019 році за ініціативи HEAD Group, що будує завод з виготовлення спорядження для зимових видів спорту: лиж, лижних черевиків, лижних кріплень. У 2021 році розпочались будівельні роботи. Інвестиції в проект складуть 50-80 млн євро. Буде створено 1200 нових робочих місць. Незважаючи на воєнний стан інвестор не відмовився від планів та планує відновити будівництво заводу після покращення безпекової ситуації.

ІП “Вініндастрі” розташований на території 13,1 гектара. Парк створено у грудні 2022р. Він перебуває на стадії внесення до Реєстру індустріальних парків України. Наразі триває відкритий конкурс з вибору керуючої компанії та консультації з потенційними учасниками індустріального парку. Згідно концепції буде створено 800 робочих місць.

Справжнім локомотивом розвитку індустріальних парків у Вінниці стала міська влада. Громада взяла на себе підведення доріг і мереж до території, те розташовані індустріальні парки, спрямувавши на це 106 млн грн. В результаті з’явилась під’їзна дорога, водопостачання і каналізація, газ і невелика електрична потужність. Інвестори бачать, що громада практичними діями демонструє свою зацікавленість, і відповідно формують свої плани. Виграють від цього всі - громада отримає податки і робочі місця, промисловці - інфраструктуру для роботи. Щоб продовжити підведення інфраструктури, Вінниця, чекає змін в 590 постанову Кабміну. Це дозволить місцевим коштом продовжити виконання тих робіт, які держава мала б фінансувати, але зараз не може. Це питання не специфічно вінницьке, воно стосується всіх без виключення громад в Україні. Ці зміни будемо просувати.

Ще одна важлива задача - врегулювання діяльності операторів малої системи розподілу електричної енергії. Цей механізм для індустріальних парків може стати одним з рішень наболілої проблеми підключення до електромереж. Як і в будь-якому питанні електроенергетики, тут є складне хитросплетіння пов’язаних проблем. Спробуємо розплутати», - підсумовує парламентарій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11