21 лютого 2023 року у Комітеті відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Верифікація статусів, набутих відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

«Звичайно, питання верифікації статусів на сьогодні є дискусійним та, можливо, не зовсім на часі в умовах війни, але ми повинні бути готові до цієї важкої розмови», - зазначив головуючий на засіданні «круглого столу», голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолій Остапенко.

Учасники заходу обговорили існуючі зловживання у сфері надання/отримання статусів учасників бойових дій (далі - УБД) та напрацювання держави в частині ведення обліку громадян, які мають такий статус. Особлива увага була приділена строкам підготовки військовими частинами пакету документів на отримання військовослужбовцем статусу УБД.

Так, заступник Міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита у своєму виступі зазначила, що провести верифікацію статусів, набутих відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» можливо завдяки Єдиному державному реєстру ветеранів війни Міністерства, який введено в постійну експлуатацію. «Завершується наповнення реєстру початковими даними. Механізм щодо обліку та верифікації статусу учасника бойових дій відпрацьований, дані про встановлений статус належно передаються від комісій, які приймають відповідне рішення», - повідомила пані Калита. Водночас, за її словами, триває розробка електронного автоматизованого процесу занесення даних про встановлені статуси УБД безпосередньо комісіями, що створені при силових відомствах та приймають рішення про надання статусу УБД. 

За словами директора директорату - керівника експертної групи з питань надання статусів Руслана Кучука, статуси УБД надаються комісіями за наслідком розгляду поданих військовою частиною або військовослужбовцем документів. Найбільша кількість осіб, яка потребують установлення статусу УБД – Захисники та Захисниці Генерального штабу Збройних Сил України.

Варто зазначити, що Міжвідомча комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги, яка діє при Міністерстві у справах ветеранів України, приймає рішення щодо справ про надання статусу УБД, які потребують міжвідомчого врегулювання. Предметом відання Міжвідомчої комісії також є питання надання статусу УБД особам, які добровільно брали участь у АТО і не увійшли до офіційних силових відомств.

Начальник відділу з питань визначення учасника бойових дій Департаменту кадрової політики Міністерства оборони України, полковник Тимур Блізніков розповів, що Міністерство в межах своєї компетенції проводить перевірку правомірності надання статусу УБД, - у разі заміни відповідного посвідчення. «Відповідно до положення Міноборони, в разі заміни посвідчення учасника бойових дій особою, яка не має підтвердження отримання статусу, проводиться перевірка. Збирається інформація, на підставі чого вона отримала статус. За 4 роки виявлено 7 випадків незаконного надання статусу», - розповів пан Блізніков.

В свою чергу у Міністерстві соціальної політики України повідомляють про здійснювану роботу з упорядкування даних про пільгові категорії населення, які згідно закону мають право на державні соціальні виплати. У Міністерстві сподіваються, що централізація даних по пільгових категоріях громадян та автоматизація обміну даними між державними органами сприятиме верифікації статусів ветеранів війни, яку провадить Міністерство у справах ветеранів України. «Пенсійний фонд України веде статистику по обліку пільговиків, зокрема тих, які мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг. Інформація відображається в Єдиній інформаційній системі соціальної сфери. Працюємо також над тим, щоб підключити до цієї системи місцеві органи влади. Їм потрібно використовувати інформацією про пільговиків для надання пільг, передбачених на місцевому рівні», - зазначила у своєму виступі перший заступник Міністра соціальної політики України Дарина Марчак.

Заступник Міністра у справах ветеранів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тетяна Калита наголосила на важливості обліку осіб, яким посвідчення ветеранів війни видано в органах соціального захисту населення. «Інформація про них надходить до Реєстру лише у тому випадку, коли людина звернулась за отриманням відповідних пільг або гарантій», - зазначає пані Калита. Впровадження єдиної електронної системи органів соціального захисту населення, що забезпечувала б процес від набуття статусу до отримання відповідних пільг або гарантій, дозволила б не зберігати паперових справ, що особливо важливо для безпеки даних ветеранів війни.

Обговорюючи Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» у Міністерстві соціальної політики України запропонували актуалізувати його положення відповідно до реалій сьогодення, враховуючи, що ухвалений Закон був у 1993 році з метою захисту прав ветеранів Другої Світової Війни. Експерти також вважають, що законодавчого розрізнення потребують статуси, визначені цим Законом. Адже, зокрема, до осіб з інвалідністю внаслідок війни віднесено осіб, які отримали інвалідність внаслідок ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Актуалізації, на думку учасників зібрання, потребує перелік допомог для ветеранів війни, який має бути забезпеченим видатками Державного бюджету України.

Обговорюючи проблему верифікації статусів УБД, учасники «круглого столу» звернули увагу на необхідність сприяти Захисникам та Захисницям України від російської військової агресії в отриманні такого статусу в розумні строки. Зокрема, потребує визначення строків підготовки військовими частинами пакету документів на отримання статусу УБД за запитом військовослужбовця. «Дуже багато випадків, коли продовж року люди не можуть отримати посвідчення УБД», - підтверджує радник Комітету на громадських засадах, учасник бойових дій Микола Греков.

На неможливості впродовж тривалого часу отримати статус УБД або статус членів сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни також наголосив голова підкомітету з питань діяльності органів прокуратури Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов. «Військовослужбовці ходять по кабінетам, шукають довідки. При цьому, чиновники на місцях не дивляться на проблему очима Захисників або членів сімей, які його втратили. Не думають, чим допомогти. Вони дивляться на ситуацію з точки зору виконання бюрократичних процедур, - заявив пан Неклюдов. - Люди втрачають віру. Але ж ми, як казав Президент, маємо служити народу».

Нагадаємо, що під час слухань у Комітеті на тему: «Інструменти суспільної підтримки ветеранів - учасників бойових дій у післявоєнний період» перший заступник Голови Комітету Михайло Цимбалюк вже звертав увагу на неприпустимості існування бюрократичних перепон у отриманні статусу УБД громадянами, які на бойових позиціях виконують обов’язок по захисту держави. У своєму виступі пан Цимбалюк озвучував наступні пропозиції військовослужбовців, які б, на їх переконання, вирішили проблему тривалого надання статусу УБД:

штаб військової частини має в місячний  термін з дня настання першої події (ведення служби в зоні бойових дій або участі в бойових розпорядженнях) самостійно, з мінімальним долученням військовослужбовця, підготувати необхідні для отримання статусу документи і подати їх на розгляд комісій;

призначити відповідальну особу в кожному штабі військової частини, батальйону, бригади за підготовку і видачу (перевидавання) документів на отримання статусу УБД;

за затримку видачі документів впродовж вказаного терміну накладати дисциплінарне і матеріальне стягнення у вигляді зняття відсоткової нагороди та премії за місяць, в якому було зроблено затримку. У разі повторного випадку затримки у підготовці та поданні документів, - застосовувати стягнення до всього управління штабу батальйону.

В той же час на думку першого заступника Міністра соціальної політики України Дарини Марчак проблему тривалості надання статусів можна також вирішити, запровадивши автоматичне надання статусу УБД на підставі документів Міністерства оборони та інших силових відомств (не чекаючи на звернення військовослужбовця або родини загиблого Захисника чи Захисниці). «Сьогодні людина має бігати і доводити, що вона має право на статус. Досвід низки інших держав інший: органи влади самостійно, маючи всю інформацію про військовослужбовців, надають статус», - розповіла пані Марчак.

Серед пропозицій, що надходили до Комітету – надати право комісіям, що створені при силових відомствах та приймають рішення про надання статусу УБД, самостійно запитувати необхідні документи у військових частин. «Є військові на передовій, які до сих пір не мають статус. Інколи проблеми з отриманням документів на статус УБД або статус родини загиблого виникають через відносини командира військових частин та військовослужбовця, - розповіла голова Ради родин загиблих при Міністерстві у справах ветеранів України Ірина Міхнюк. - Так не має бути. Якщо людина виконувала бойове розпорядження – вона є Захисником чи Захисницею України. Крапка».

  Завершуючи захід, голова підкомітету з питань соціального захисту ветеранів Комітету Анатолій Остапенко зазначив, що за результатами «круглого столу» буде проведено засідання підкомітету для напрацювання відповідних рішень з подальшим їх винесенням на засідання Комітету. «Пропозиції, висловлені на «круглому столі», обов’язково будуть враховані», - зазначив пан Остапенко.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10