Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ініціював внесення та розглянув на своєму засіданні проєкт Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення Російською Федерацією міжнародних договорів (конвенцій), що мають ознаки геноциду проти українського народу в частині здійснення примусової депортації до держави-агресора або в межах окупованих територій України дітей - громадян України та дітей, які проживали на території України та з вимогою щодо повернення цих дітей їхнім батькам або законним представникам» (реєстр. №9038 від 21.02.2023, н.д. Скрипка Т.В. та інші).

Зазначений документ є реакцією українських парламентарів щодо таборів так званого «ідеологічного перевиховання», у яких рф тримає українських дітей.

Так, відповідно до звіту Лабораторії гуманітарних досліджень Школи громадського здоров’я Єльського університету, рф утримувала щонайменше 6000 українських дітей (ймовірно, набагато більше) у Криму та Росії з метою політичного перевиховання. У звіті йдеться, що дослідники Єльського університету виявили щонайменше 43 табори, де перебувають українські діти. «Основною метою табору, яку ми визначили, є політичне перевиховання», - сказав один із дослідників Натаніель Реймонд під час брифінгу для журналістів.

Такі дії рф є порушенням Женевської конвенції - угоди, яка захищає цивільне населення під час війни, а також можуть слугувати доказом того, що росія вчинила геноцид під час війни в Україні, оскільки переселення дітей з метою зміни чи знищення національної ідентичності може бути складником злочину геноциду.

Комітет пропонує Верховній Раді України від імені Українського народу звернутися до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН, Верховного комісара ООН у справах біженців та світової спільноти з вимогою невідкладно вдатися до рішучих кроків для захисту дітей - громадян України та дітей, які проживали на території України, з метою:

- припинення геноциду проти українського народу в частині здійснення примусової депортації до держави-агресора або в межах окупованих територій України дітей - громадян України та дітей, які проживали на території України;

- повернення дітей - громадян України та дітей, які проживали на території України, їхнім батькам або законним представникам.

«Закликаємо міжнародну спільноту об’єднатися та виступити єдиним фронтом проти збройної агресії Російської Федерації проти України заради миру та безпеки у світі, перемоги добра над злом, справедливості, захисту демократичних і людських цінностей, відстоювання прав і свобод людини та припинення геноциду проти українського народу», - йдеться у проєкті Постанови. Комітет рекомендує Парламенту ухвалити акт за основу та в цілому.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16