На своєму засіданні 17 лютого 2023 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув чотири законопроєкти. Крім того, одне питання - про перегляд висновку Комітету до законопроєкту щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України та вилучення з Державного реєстру нерухомих пам'яток України окремих об'єктів культурної спадщини (реєстр. №8273) - було знято з порядку денного засідання. На думку членів Комітету, які взяли участь в обговоренні, цей проєкт потребує ретельного доопрацювання за процедурою підготовки до другого читання.  

Першим питанням розглянули проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій (реєстр. №8371), поданий Кабінетом Міністрів України. Законопроєкт розроблено на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 01 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», введеного в дію Указом Президента України від 01 грудня 2022 року №820/2022.

Документ представили Міністр юстиції України Денис Малюська та голова Держслужби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський. «Цей законопроєкт передбачає, що в Україні не допускається діяльність релігійних організацій, центри яких знаходяться у країні, що здійснила агресію проти України. Визначається зв'язок з релігійним центром в країні, яка здійснювала чи здійснює агресію проти України, шляхом релігієзнавчої експертизи. У разі встановлення цього зв’язку під час експертизи, Державна служба з етнополітики та свободи совісті робить припис для його усунення. У разі неусунення такого зв’язку, служба звертається до суду з позовом про припинення діяльності цієї релігійної організації», - прокоментував Віктор Єленський.

Також учасники засідання розглянули альтернативний законопроєкт «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо встановлення обмежень щодо здійснення свободи сповідувати релігію або переконання, які необхідні для охорони громадської безпеки та порядку, життя, здоров'я і моралі, а також прав і свобод інших громадян (реєстр. №8371-1, авторка - Інна Совсун).

  За підсумками дискусії Комітет рекомендував Верховній Раді України прийняти за основу проєкт Закону №8371, а альтернативний - відхилити. Водночас депутати погодилися з думкою стосовно важливості під час доопрацювання законопроєкту №8371 до другого читання врахувати пропозиції, висловлені на засіданні. Так, голова Комітету Микита Потураєв нагадав, що Комітет уже підтримав якісно прописані законопроєкти у сфері релігії та свободи совісті, авторами яких є члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики: проєкт №8221 (перший автор - Микола Княжицький) та №8262 (перша авторка - Ірина Констанкевич).

Наступним Комітет розглянув проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури (реєстр. №8374). «Законопроєкт передбачає підстави для надання нагород і позбавлення нагород. Зокрема, позбавити нагород можна буде за наявності рішення суду про визнання нагородженої особи винною у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину та\або застосування до такої особи санкцій, відповідно до Закону України “Про санкції”», - зазначила заступниця голови Комітету, співавторка законопроєкту Євгенія Кравчук.

За результатами обговорення Комітет рекомендував Верховній Раді України ухвалити проєкт Закону щодо уточнення порядку відзначення видатних заслуг у сфері культури №8374 за основу зі скороченням термінів підготовки.

Четвертим питанням Комітет обговорив проблеми, пов’язані із фінансуванням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у контексті ухвалення за основу законопроєкту №8399. Цей проєкт, серед іншого, передбачає доповнення пункту 3 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» новим абзацом щодо зупинення на 2023 рік дії абзацу першого частини четвертої статті 78, частини одинадцятої статті 84, абзацу другого частини першої та пункту 1 частини другої статті 89 Закону України «Про медіа».

У зв’язку з цим народні депутати вирішили звернутися до Комітету з питань бюджету із аргументацією щодо негативних наслідків, до яких можуть призвести пропоновані законопроєктом зміни в частині фінансового забезпечення діяльності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Крім того, Комітет підтримав ініціативу народного депутата Володимира В’ятровича у листі до Комітету з питань бюджету зазначити про необхідність у 2023 році, на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» (№2313-IX), передбачити кошти у відповідному розмірі на надання розповсюджувачам видавничої продукції (книжкової продукції) державних субсидій (86,3 млн грн) та на надання громадянам України сертифікатів на придбання книжок (200 млн грн).

 

Аудіозапис засідання.

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59