За прогнозами експертів у  2023- му році аграрії будуть зменшувати посіви кукурудзи, пшениці та ячменю, а на заміну сіятимуть більше олійних культур. При цьому агропродукції, що йде на внутрішнє споживання, вистачить для всієї країни, — наголосив Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Парламентарій прогнозує, що аграрії збільшать обсяги соняшника, ріпаку, та сої. «Це відбуватиметься, зокрема, через те, що врожайність цих культур на гектар менша, але вартість вища за зернові», — зауважив Голова Комітету і додав, що загалом, за прогнозами посівні площі у 2023 - му році зменшаться на 15-20%.

За його словами, це також означатиме зменшення і експортного потенціалу країни, оскільки буде засіяно менше кукурудзи, яка була основним експортним товаром у попередні роки. «Однак очікуємо певне зростання прибутковості агропродукції. Адже хоч і з труднощами, «зерновий коридор» працює», — зазначив Олександр Гайду.

Також, зауважив він, завдяки деокупації частини Херсонщини цього року може відновитися вирощування овочів, фруктів та ягід, дефіцит яких українці відчули минулого року.

«Упевнений, що продовольчої кризи в Україні не буде — у нас вистачить ресурсів для забезпечення країни усіма групами агропродукції. Очікуємо повернення усіх наших територій, господарств, аби люди знову змогли ефективно працювати у вільній та мирній Україні», — додав Олександр Гайду.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 квітня 2024 14:53
27 квітня 2024 17:48
27 квітня 2024 10:12
26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16