8 лютого відбулося засідання Бюро Парламентського Комітету Асоціації Україна-ЄС. Учасники обговорили безпекову ситуацію в Україні, результати  24-го саміту Україна-ЄС та пріоритети співпраці на рівні Бюро ПКА.

Співголова ПКА Вадим Галайчук подякував європейським партнерам за те, що українське питання високо на порядку денному у Європейському Парламенті. Він зазначив, що нещодавній 24-й саміт Україна-ЄС був визначною подією. Уся Європейська Комісія прибула на зустріч із Урядом України. Дискусія була чесною та продуктивною, а Спільна заява за результатами саміту стала прикладом хорошої взаємодії та комунікації. На думку Вадима Галайчука, усе це дає Україні надію на ефективне виконання умов щодо кандидатства та швидке просування у напрямі початку переговорів про вступ до ЄС. «У нас є добре розуміння між Урядом України та Європейською Комісією, як цього досягти», - сказав Вадим Галайчук.

Щодо безпекової ситуації, він заявив, що загальна мета Російської Федерації не змінилася. Ця мета - знищення України. Тож це вимагає дуже серйозних зусиль для підтримки української армії.

Співголова ПКА з боку ЄС Вітольд Ващиковський привітав рішення багатьох європейських держав надати Україні танки. Він висловив сподівання, що це буде реалізовано якнайшвидше.

Перша заступниця голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе також подякувала європейським партнерам за підтримку України і, зокрема, за резолюцію Європейського Парламенту напередодні саміту. «Уважне читання цього документу має допомогти нам пріоритезувати наші дії», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що найбільш актуальним і гострим питанням для України залишається швидкість надання та кількість наданої зброї: «Нам потрібні інструменти, щоб бути готовими до будь-якого розвитку ситуації. Швидкість надання і кількість наданої зброї є критичними». Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала рішення, про передачу Україні західних танків і початок тренування на них українських вояків. Але вона нагадала, що ця техніка опиниться на полі бою не в найближчі дні і тижні, тому Україна потребує так само і тієї зброї, яка зараз використовується, бо її запаси вичерпуються. «Нам потрібна різна зброя. Багато експертів зауважують, що протягом наступних 3-6 місяців буде вирішене майбутнє цієї війни. Тому ми всі маємо бути мобілізовані і готові», - сказала вона.

Щодо підсумків саміту Україна-ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що він був серйозним виявом підтримки України з боку Європейського Союзу. Важливим є те, що Україну бачать майбутнім членом європейської спільноти. Вона наголосила на важливості попередньої оцінки Єврокомісією виконання семи умов, які Україна отримала разом зі статусом кандидатки на вступ. Ця оцінка допоможе виявити слабкі та сильні сторони в процесі виконання вимог і виправити помилки: «Внутрішня оцінка Єврокомісії буде артикульована Раді ЄС і також буде надана Україні. Це дуже важливо для нас, бо у нас буде змога побачити, що ми вже виконали і над чим маємо працювати краще. У нас буде час перед осіннім остаточним оцінюванням виконати свою роботу якнайкраще».

Члени Бюро ПКА домовилися провести засідання після отримання Україною попереднього висновку Єврокомісії щодо виконання семи умов кандидатства.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20