7 лютого 2023 року підкомітет з питань інформаційної політики та європейської інтеграції Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики провів виїзне засідання на тему «Суспільне мовлення: місія та завдання під час війни».

Передусім учасників засідання ознайомили з новими студіями та апаратними Національної суспільної телерадіокомпанії у приміщенні на Хрещатику, 26. Опісля - у форматі «круглого столу», за модерування голови підкомітету Євгенії Кравчук, відбулося обговорення основних завдань із забезпечення місії НСТУ в умовах війни.

З презентацією про діяльність АТ «НСТУ», ключові цілі і виклики, що стоять перед мовником під час війни, виступили голова Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Світлана Остапа та голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Микола Чернотицький. Також народні депутати заслухали членів правління НСТУ Тетяну Кисельчук, яка курує напрямок інформаційного мовлення та діджитал-платформи, і Дмитра Хоркіна, відповідального за платформи радіо та телебачення.

Зокрема, представники Суспільного поінформували, що з першого дня війни мовник працював без втрати компетенцій, без перерв у виробництві й поширенні контенту, а у деяких містах поблизу лінії фронту залишилися працювати лише кореспонденти Суспільного. З 24 лютого Суспільний мовник, завдяки роботі всіх платформ, забезпечує українців новинами за допомогою радіо та цифрових платформ, є учасником марафону «Єдині новини #UAразом», транслює власний регіональний телемарафон «Суспільне. Спротив», реалізує документальні проєкти, як-от «Герої», «На щиті», тощо. Велику частину матеріалів вдалося створити завдяки підтримці міжнародних партнерів.

«Довіра до новин Суспільного стабільно висока - 84%.  Нашим новинам довіряють. І для нас це важливо», - наголосила Світлана Остапа у своєму слові.

Також, як зазначили члени правління НСТУ, мовник дбає про те, аби новинний контент був перекладений жестовою мовою.

У планах Суспільного - сформувати шість регіональних хабів (центральний, західний, північно-західний, північно-східний, південний та східний) та забезпечити наявність кореспондента у кожній громаді. Вагомим фактором створення цих регіональних офісів є організування укриття під час повітряних тривог.

«Приємно вражений фаховим підходом у роботі штабу. Суспільне показує, що може робити якісні проєкти. Проєкти на кшталт  "Щедрика" потрібно підтримувати та розвивати. У таких історичних, суспільно важливих фільмах та серіалах ви будете унікальні. І на це ми, як депутати, готові лобіювати кошти», - сказав голова підкомітету з питань культурної політики Микола Княжицький.

Окремо під час засідання розглянули відновлення радіомовлення на середніх хвилях, яке в умовах війни стає чи не єдиною доступною технологією для поширення інформації на тимчасово окуповані території і прифронтові райони. Перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич порушила питання доцільності скорочення штатів у регіональних філіях.

Крім того, учасники  засідання говорили про пісенний конкурс «Євробачення-2023», який відбудеться у Великій Британії. За словами Миколи Чернотицького, «Євробачення» транслюватиметься на платформі «Суспільне: Культура» та в «Дії».  

Голова Комітету Микита Потураєв нагадав, що закон про Суспільне такий же євроінтеграційний, як і закон про медіа: роздержавлення НТКУ і створення на її базі Суспільного мовлення було вимогою Ради Європи та обов’язком України згідно з Угодою про асоціацію, підписаною в 2014 році.

Закінчуючи засідання, голова підкомітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук ще раз подякувала мовнику за професіоналізм та повідомила, що Комітет звернеться з листами до партнерів з Канади, Німеччини, США щодо надання Суспільному потужних сучасних середньохвильових  радіопередавачів для забезпечення покриття усієї території України.

Крім народних депутатів членів підкомітету з питань інформаційної політики та європейської інтеграції Євгенії Кравчук, Микити Потураєва, Ірини Констанкевич, Миколи Княжицького, Олександра Санченка, Володимира В’ятровича та правління АТ «НСТУ», у засіданні взяли участь члени Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, представники Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення та Міністерства культури та інформаційної політики України.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10