30 січня 2023 року відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Діяльність та державна підтримка установ, які надають соціальний захист ветеранам та їх родинам» під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Анатолія Остапенка.

У своєму виступі головуючий зазначив, що держава має забезпечувати підтримку військовослужбовців та ветеранів на всіх рівнях. Наразі, за його словами, проводиться робота щодо аналізу та осучаснення підходів до соціальної політики щодо ветеранів та членів їх родин. Водночас очікується, що перехід мобілізованих військовослужбовців до цивільного життя стане серйозним викликом для країни. «До початку повномасштабного воєнного вторгнення росії на територію нашої держави, в Україні було зареєстровано близько 500 тисяч осіб – учасників АТО/ООС з 2014 року, - повідомив Анатолій Остапенко. - У зв’язку з повномасштабним вторгненням росії кількість осіб, які були мобілізовані або долучилися до добровольчих формувань, а також їх родини та родини загиблих захисників може перевищити 5 мільйонів осіб».

Перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк закликав учасників «круглого столу» надати пропозиції щодо законодавчих змін, які необхідно впровадити, щоб демобілізований військовослужбовець міг отримати фахову психологічну допомогу, медичну та соціальну реабілітацію та повернутися до цивільного життя. «В нашому Комітеті є певні законодавчі ініціативи щодо того, як створити так званий соціальний паспорт, що буде очікувати нашого бійця і потім його супроводжувати. Більше того, ми запропонували парламенту підтримати законопроект, який передбачає право демобілізованих військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань на двох місячний відпочинок за рахунок державного бюджету, - повідомив пан Цимбалюк. – Треба також скоординувати зусилля для того, щоб демобілізований міг належним чином отримати медичні та реабілітаційні послуги, без бюрократичних сходинок». При цьому народні депутати України виказали впевненість в тому, що долучення громадян після демобілізації до роботи в державному та публічному секторах пришвидшить якісне відновлення країни. 

Успіх у лікуванні військових гарантує злагоджена робота законодавців, центральних органів виконавчої влади та обласних військових адміністрацій, адже більшість закладів, які надають медичну допомогу, медико-соціальну та реабілітаційну допомогу – це комунальні заклади. Про це у своєму виступі зазначила заступник Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. «В рамках програми медичних гарантій незалежно від категорії, до якої громадянин належить, населеного пункту, в якому проживає, людина має отримати медичну допомогу безоплатно в повному обсязі, відповідно до затверджених протоколів, - розповіла пані Микичак. - Ми тісно співпрацюємо з військовими госпіталями, закладами МВС, всіма відомчими лікарнями. Цивільні медики працюють в бойових, мобільних госпіталях, деокуповані території забезпечуються бригадами з центрів надання допомоги МОЗ. Не зважаючи на страшні, трагічні виклики війни, руйнування лікарень, втрати серед медичного персоналу, медична служба працює». В Міністерстві запевнили, що завдяки роботі мультидисциплінарних команд в 2023 році Захисники та Захисниці України будуть забезпечені повноцінною реабілітаційною допомогою. 

Варто зазначити також, що в Україні розгортається мережа центрів психологічної допомоги, як денних та стаціонарних форматів роботи. При цьому, новий спільний проект Міністерства охорони здоров’я України і Світового банку «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя в Україні» надасть фінансовий ресурс для збільшення обсягу надання послуг у сфері психічного здоров’я та реабілітаційної допомоги. 

Державники обговорили діяльність та забезпечення установ в різних областях України, що надають медичні, реабілітаційні та інші послуги ветеранам, їх родинам, громадянам, в тому числі і дітям, які постраждали від війни росії проти України. Висловлюючи думку стосовно відповідних звітів обласних державних адміністрацій народний депутат України – член Комітету Тетяна Циба звернула увагу на те, що потужності на місцях не використовуються у повній мірі для надання реабілітаційних послуг військовим: «Місцева влада має більш відповідально підійти до забезпечення потреб військових у реабілітаційних послугах», - зауважила пані Циба. Окрім того, вона наголосила, що «вже зараз потрібно розробляти алгоритм масової демобілізації, який би враховував можливості громад, медичних закладів, реабілітаційних центрів і інших державних та недержавних інституцій».

Представники громадських об’єднань у своїх виступах порушили низку питань, зокрема, стосовно забезпечення гарантій соціального захисту ветеранів війни, отримання статусу учасника бойових дій та членів сімей загиблих (померлих) Захисників чи Захисниць України, виплат компенсацій від держави сім’ям загиблих військових.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37