З жовтня українська енергосистема перебуває під постійними ракетними атаками російських військових. Мета російської федерації – повністю зруйнувати нашу енергосистему та залишити країну без світла, тепла та води. Саме тому рф обирає цілями об’єкти енергосистеми, які забезпечують основні обсяги генерації та передачі електроенергії.

Станом на сьогодні, 60% електроенергії в Україні генерують 4 електростанції і близько 40%  електроенергії передається через 10 підстанцій. 

«При такій архітектурі, коли в одній географічній точці зосереджений значний обсяг генерації або передачі, енергомережа стає легкою ціллю для ракетних атак рф», - коментує Голова Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус.

При пошкодженні основних об’єктів енергомережі, для комунальної інфраструктури (яка забезпечує теплопостачання, водопостачання і водовідведення) збільшується дефіцит електроенергії або й зовсім припиняється енергопостачання. В містах це призводить до гуманітарних катастроф (зникає централізоване опалення і вода, по декілька днів споживачі не мають світла). 

Тому виникає необхідність розвитку розподіленої (або децентралізованої) генерації електроенергії – мережі малих електростанцій, потужністю від кількох сотень кіловат до кількох десятків мегават в залежності від вимог енергосистеми, по всій території України. 


На сьогодні об’єктами розподіленої генерації виступає генерація, що використовує відновлювані джерела енергії (малі сонячні, вітрові, гідро електростанції) та  когенераційні установки (коли одночасно виробляється електрика та тепло, серед них, зокрема, станціі?, що спалюють біомасу, тверді побутові відходи та природний газ).

«Малі електростанції, здебільшого мають декілька мегават потужності. Однак, для прикладу, якщо буде змонтовано десятки таких станцій – це вже співмірно з потужністю споживання Київської області», - зазначає Андрій Герус. 

Малі електростанції розміщують на невеликій відстані від споживача, забезпечуючи електроенергією об’єкти комунальної інфраструктури, бюджетні установи, організації та/або окремі будинки. 

Перевагами розподіленої генерації електроенергії є, зокрема, менша вразливість при масованих ракетних атаках – пошкоджену малу електростанцію оперативно можна замінити іншою. Обстрілами неможливо одночасно вивести із ладу мережу малих енергооб?єктів, так, як це можна зробити з великими електростанціями і підстанціями. 

Серед інших переваг – малі електростанції мають значно більший моторесурс та кращі економічні показники роботи порівняно з генераторами. Монтаж мережі з декількох малих електростанцій порівняно з монтажем звичних великих теплоелектростанцій не потребує значного часу, а експлуатація об’єктів розподіленої генерації може здійснюватися з використанням наявного персоналу підприємств комунальної інфраструктури. 

Нещодавно в місті Ірпінь було встановлено малу електростанцію, що є прикладом розподіленої енергогенерації. Це перший такий проект в Україні на базі муніципалітету.


За координації Голови енергетичного комітету парламенту Андрія Геруса  австрійською компанією INNIO та авторизованим дистриб'ютором її газопоршневих електростанцій Jenbacher (Єнбахер), компанією ТОВ «КТС Інжиніринг», спільно з Ірпінською міською радою було реалізовано проект сталого енергопостачання критично важливих об'єктів міста Ірпінь.

Проект передбачає безкоштовне встановлення та використання містом газопоршневої електростанції в Ірпені.

Від цієї малої електростанції працюватиме котельня, яка надає послуги теплопостачання 70% мешканцям Ірпеня. Також до нової електростанції будуть під’єднані об’єкти критичної інфраструктури міста: школи, лікарня, міськрада. 

Мала електростанція прибула у готовому (укомплектованому) стані з Австрії і була введена в експлуатацію протягом декількох днів. Для установки нової електростанції необхідно було лише підготувати бетонний фундамент та підвести газові та електричні мережі. 

Контейнерна електростанція використовує природний газ, що зменшує вартість виробленого кіловату в порівнянні з дизельним паливом.

«Ця установка, в порівнянні з дизельним генератором, являє собою постійне, а не резервне джерело живлення, та спроектована для роботи у безперервному режимі протягом усього строку експлуатації, - зазначив Андрій Герус, - такі готові рішення дозволяють швидко забезпечити безперебійне енергопостачання об’єктам комунального господарства під час постійних обстрілів енергетичної інфраструктури. Вдячні президенту компанії INNIO Олафу Берлієн та команді «КТС Інжиніринг» за допомогу в реалізації цього проекту».

За словами Голови Комітету з питань енергетики та ЖКП, масштабування таких проектів розподіленої генерації по всій Україні підвищить стійкість та гнучкість Об’єднаної енергосистеми та стане кроком до європейських стандартів роботи в енергетиці. 

Відкриття малої електростанції відбулося за участі місцевої влади, представників міністерства енергетики та народних депутатів 31 січня. 

«В найближчих планах встановити 100 малих електростанцій, які дозволять заживити найкритичніші об’єкти», - заявив Голова Комітету Андрій Герус під час запуску установки.

Мала електростанція, за словами Андрія Геруса, є наочним прикладом, що такі проекти реально здійснити.

«Ми, як Комітет, готові допомагати усім зацікавленим в реалізації таких проектів», - сказав Голова Комітету.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

23 квітня 2024 20:12
23 квітня 2024 20:11
23 квітня 2024 19:50
23 квітня 2024 19:24
23 квітня 2024 19:21
23 квітня 2024 19:17
23 квітня 2024 19:01
23 квітня 2024 18:02
23 квітня 2024 16:34
23 квітня 2024 15:05