Україна та український бюджет залежать від міжнародної підтримки та донорів. У 2022 році уряд України точково співпрацював з кожним із донорів, а цього року було вирішено створити Донорську координаційну платформу, щоби спільно говорити про те, як покрити усі потреби українського бюджету й потреби на відновлення.  

Про це заявила народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

«Дефіцит бюджету у 2023 році становить 38 млрд доларів, і точково ми домовилися, що ЄС нам надасть 18 млрд євро макрофінансової допомоги, тобто напряму ці гроші надійдуть у бюджет. Також точково ми домовилися зі США, що вони нададуть близько 10 млрд доларів. Проте залишається питання, де Україна може взяти ще 10 млрд доларів для покриття дефіциту бюджету. Ось це буде предметом розмови у березні на першому «фінансовому Рамштайні», або як це офіційно називається – Донорська координаційна платформа», - зазначила політикиня.

За її словами, Україна цього року таокж потребуватиме 17 млрд доларів на швидку відбудову.

«Регулярність надходження міжнародної допомоги є ключовою. Якщо гроші не надходять вчасно, то Україна змушена вдаватися до емісії (друку) грошей, щоб виплатити те, що терміново необхідно – пенсії, виплати ВПО, зарплати вчителям тощо. При цьому в нас є меморандум і діє моніторингова програма з МВФ, тобто є певна домовленість, що ми як країна зобов’язуємося не друкувати гроші, оскільки це негативно впливає на інфляцію, на купівельну спроможність українців», - пояснила народна депутатка.

Вона додала, що наразі наша держава очікує на повноцінну програму з МВФ.

«Десь навесні буде ухвалене рішення, яким буде обсяг цієї програми і чи виконала Україна всі умови. Я впевнена, що ми завершимо їх виконання до цього часу. Є висока ймовірність, що перший транш від МВФ не буде розміром 10 млрд доларів. Тому ми частково покладатимемося на інші міжнародні інституції, такі як Світовий банк, а також на інші країни. Крім США та ЄС, у 2022 році нам серйозно допомагали Великобританія, Німеччина, Канада, надавали або кредитні, або грантові гроші, і ми також будемо вести переговори з ними цього року», - наголосила Роксолана Підласа.

Вона повідомила, що нещодавно відбулися зустрічі з представниками Єврокомісії та Європейського парламенту щодо запровадження міжнародного компенсаційного механізму, який має фінансуватись з конфіскованих російських активів.

«За це мають платити не західні платники податків, не виборці західних країн, а Росія, що є першопричиною руйнувань, країною, яка розпочала війну. Ми говоримо з партнерами про два типи активів – це активи РФ як держави та активи російських олігархів, що заморожені зараз у багатьох країнах світу. Йдеться про великі суми. Однак поки лише три країни в світі ухвалили відповідне законодавство, яке дозволяє конфіскувати ці активи. Одна з цих держав – Україна», - підсумувала парламентарій.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49