Міністерство оборони має надати Парламенту уточнену інформацію про закупівлю харчів для військовослужбовців. Крім того, народні депутати України ініціювали розгляд законопроєкту про відкриття нетаємної інформації щодо закупівельних цін на всі продукти й речі для армії.

Про це заявила Голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції Анастасія Радіна.

«Ми все ще чекаємо від Міноборони відповіді на питання, за якими цінами здійснюється харчування військових зараз, бо пан міністр повідомив, що за проблемними договорами, укладеними на цей рік, ще не було ні постачань, ні оплат. У Міноборони кажуть, що поки діють договори минулого року. Міністр повідомив, що в нових договорах відбувається виправлення помилок і, можливо, навіть виправлення цін. Ми також перевіримо ціни», - повідомила політикиня.

За її словами, із міністром домовилися спільно працювати в напрямку відкриття несекретної інформації про закупівельні ціни на продукти й речі для військових.

«Давно для цього час настав. Ми з колегами вже зареєстрували в парламенті законопроєкт. Є обережний оптимізм, що ми його розглянемо якомога швидше. Ініціатива дуже проста – Міністерство оборони або будь-який інший замовник, закуповуючи не щось таємне (зброю), має відразу опублікувати звіт про закупівлі й зазначити конкретну ціну кожного закупленого товару. Ми хочемо бачити не ціну послуги, а конкретну ціну товару», - сказала народна депутатка.

Вона додала, що це лише перший крок, а надалі необхідно реформувати питання закупівель для військових.

«Нам треба реформувати систему закупівель їжі. Дуже важливо, щоб ціноутворення стало більш прозорим, щоб ми могли його бачити, щоб була конкуренція, щоб не закуповували одночасно в одного постачальника 400 продуктів і ще послуги, бо це не сприяє конкуренції. Також необхідно, щоб ми не вигадували, якою буде інфляція через рік і не закладали це в ціну, яку ми платимо сьогодні», - зауважила Анастасія Радіна.

На її думку, таємниця має зберігатися виключно в чутливих питаннях, наприклад, придбання зброї.

«Тут має бути закритість, адже це питання безпеки. Ми обговорювали варіанти, як і туди можна додати контроль і прозорість. У компетентних органів має бути можливість вчасно перевірити, що все відбувається добре, а не реагувати із запізненням», - підсумувала парламентарій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49