16 січня 2023 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, під час якого народні депутати України розглянули чотири законопроекти та прийняли низку організаційних рішень.


Під час обговорення порівняльної таблиці до другого читання до проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо борців за незалежність України у XX столітті) за реєстр. № 8032, народні депутати України та представники Кабінету Міністрів України висловили пропозиції до тексту таблиці, яка буде доопрацьована та повторно винесена для розгляду на найближче засідання Комітету.


Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах за реєстр. № 8244, Комітет рекомендував Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного засідання парламенту та прийняти його за основу, з урахуванням статті 116 Регламенту Верховної Ради України. За словами заступника Міністра економіки України Тетяни Бережної, прийняття даного проекту Закону посилить правовий захист працівників у разі зміни власника підприємства або бізнесу та наблизить українське законодавство до європейських норм та стандартів, а Україну – до повноправного членства в ЄС. 


Так, положеннями законопроекту за реєстр. № 8244 національне законодавство про працю приводиться у відповідність до положень Директиви Ради № 2001/23/ЄС від 12.03.2001 про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або частин підприємств або бізнесових структур щодо встановлення обов’язку роботодавця повідомляти працівникам про зміну власника підприємства. «Встановлюється обов’язок роботодавця продовжувати дію трудових договорів з працівниками у разі передачі власником бізнесу або його частин іншій особі. Також роботодавець має поінформувати працівників та їх представників про орієнтовну дату та причину правонаступництва, про правові і економічні, технологічні, структурні та інші соціальні наслідки правонаступництва, а також дії, які впливатимуть на трудові права працівників», - зазначила пані Бережна. Законопроект також дає можливість представникам працівників ініціювати консультації з роботодавцем щодо причин зміни власника та можливість наслідків для працівників від такого рішення, а також щодо заходів, які можуть уникнути або пом’якшити такі наслідки. 


СПО об'єднань профспілок та СПО об’єднань роботодавців підтримали включення законопроекту до порядку денного парламенту та прийняття його за основу та запропонувати доопрацювати законопроект до другого читання, з урахуванням їх зауважень та пропозицій.


Крім того, за підсумками засідання Комітет рекомендував Верховній Раді України включити до порядку денного сесії законопроект про внесення змін до статті 24 Закону України «Про відпустки» щодо гарантування права мобілізованих осіб на отримання грошової компенсації за невикористану відпустку за реєстр. № 8164 та альтернативний до нього – проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо деяких соціальних гарантій Захисників і Захисниць України за реєстр. № 8164-1».


Проектом Закону за реєстр. № 8164 пропонується при призові працівника на військову службу під час мобілізації або за призовом осіб із числа резервістів виплачувати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки за основним місцем роботи. Така норма поширюватиметься на час дії особливого періоду. Альтернативний проект Закону за реєстр. № 8164-1 пропонує здійснювати виплату такої компенсації у строк до 31 грудня року, у якому громадянина було призвано на службу. Водночас законопроект передбачає надання військовослужбовцям, звільнених у зв’язку з демобілізацією із військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період відпочинку тривалістю 60 календарних днів з виплатою двомісячного грошового забезпечення впродовж мобілізаційного періоду за рахунок Держаного бюджету України. 


Під час обговорення вищевказаних законопроектів представники Міністерства економіки України запропонували при доопрацюванні законопроекту передбачити можливість військовослужбовцю обирати – отримати виплату компенсації за неотриману відпустку саме під час призову, або пізніше за власним бажанням під час переведення або звільнення. 

Наостанок народні депутати України прийняли три організаційні рішення, а саме: 

- затвердили план роботи Комітету на період дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання;

- затвердили пропозиції до проекту порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання;

- створили робочу групу з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії за реєстр. № 8198 під головуванням народного депутата України – члена Комітету Тетяни Циби. 


Наступне засідання Комітету відбудеться за тиждень.




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11