Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Михайло Радуцький повідомив, що на наступний рік разом з профільним міністерством та Офісом президента Комітет планує розробити та ухвалити десять пріоритетних законопроєктів.

Про медичні вироби:

У цьому році відповідний законопроєкт (№ 7585) розробив Уряд.

«Однак текст документа не враховує нових технічних регламентів, які були прийняті в ЄС. Разом із колегами будемо допрацьовувати документ, щоб він відповідав оновленим нормам Євросоюзу та був підтриманий стейкхолдерами галузі. Відзначу, що законопроєкт про медичні вироби - одне із головних законодавчих зобов’язань України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС», — заявив Михайло Радуцький.

Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»

Про біологічну безпеку та біологічний захист:

Минулого року Верховна Рада ухвалила закон «Про систему громадського здоров’я». Два законопроєкти – це логічне продовження актуалізації законодавства у напрямку біологічної безпеки та протидії розповсюдження інфекційних хвороб.

«Також важливо, що законопроєкти адаптують українське законодавство до відповідних положень законодавства ЄС», — зазначив він.

Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності:

Відповідний законопроєкт № 7457 був розроблений МОЗ.

«Використання препаратів на основі медичного канабісу сьогодні актуальна як ніколи раніше, коли сотні тисяч українців мають посттравматичний стресовий розлад. За прогнозом МОЗ, після нашої перемоги кількість українців із ПТСР може скласти до 3 млн людей», — поінформував Михайло Радуцький.

 Про допоміжні репродуктивні технології:

За його словами, на початку пандемії виникло декілька скандалів, коли новонароджені діти від сурогатних матерів залишались в готелях через те, що батьки-іноземці не могли їх забрати.

«Ми вирішили розробити окремий закон, який би захищав права дітей та батьків. Наразі у Верховній Раді зареєстровано три альтернативних законопроєкти (№ 6475, № 6475-1, № 6475-2). За результатами їхнього розгляду на засіданні профільного підкомітету вирішили утворити робочу групу з напрацювання нової узгодженої редакції законопроєкту», — зазначив Михайло Радуцький.

 Про регулювання обігу спеціальних харчових продуктів, біологічно активних добавок та інших харчових добавок:

Михайло Радуцький наголосив, що на даний час для продажу БАДів в Україні достатньо лише отримати санітарний сертифікат. Біологічні добавки можуть шкодити здоров’ю людей, тому потрібно організувати державний контроль за їхньою реєстрацією та наблизити наше законодавство у цьому питанні до положень права ЄС.

 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини:

«Сьогодні у напрямку телемедицини діють 7 пілотних проєктів. Однак в нас поки що не існує окремого закону, який би врегульовував питання застосування телемедицини та доступності пацієнтів до сучасних методів діагностики, лікування з використанням цифрових технологій.Під час війни телемедицина дозволяє проводити консультації із спеціалістом практично у будь-якому місті світу. Тому плануємо розробити законопроєкт, що дозволить ефективніше використовувати телемедицину», — повідомив він.

 Про самоврядування медичних професій в Україні:

Комітетську версію законопроєкту, яка напрацьовувалася на численних нарадах два роки, парламент відхилив. Цього разу закон розробив МОЗ і наразі документ проходить обговорення із стейкхолдерами галузі.

«Наше бачення – в Україні, як і в країнах ЄС, має бути розвинене самоврядування медичних професій, якому буде делеговано низку повноважень у сфері охорони здоров’я», — поінформував Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

 Про удосконалення медико-соціальної експертизи:

За інформацією Михайла Радуцького, у МОЗ є чіткий план реформування системи МСЕКів. Закон дозволить створити законодавче підґрунтя для проведення цієї реформи. 

 Про здійснення реабілітації, зокрема забезпечення допоміжними  засобами реабілітації:

«Через війну сотні українців отримали важкі поранення, втратили кінцівки.

НСЗУ вже запровадила окремий пакет медичних послуг по реабілітації, у МОЗ також є бачення, як налаштувати систему реабілітації. Наш законопроєкт дозволить врегулювати на рівні закону надання послуг з реабілітації за європейськими стандартами», — повідомив він.

Також за словами Михайла Радуцького, на початку наступного планується подати на розгляд Верховної Ради у другому читанні законопроєкт № 6364 щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ.

Ухвалення документа дозволить відповідно до світових стандартів налагодити систему ранньої діагностики та лікування людей з ВІЛ.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 липня 2024 18:11
26 липня 2024 14:48
26 липня 2024 14:44
26 липня 2024 12:56
26 липня 2024 12:50
26 липня 2024 11:48
26 липня 2024 11:13
26 липня 2024 09:13
25 липня 2024 16:37
25 липня 2024 13:44