08 грудня 2022 року відповідно до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на період восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання було проведено «круглий стіл» на тему: «Проблеми, з якими стикаються особи з інвалідністю під час війни та шляхи їх вирішення».

Захід відбувся під головуванням Голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Сергія Гривка за участі народних депутатів України, представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадськості.

Під час свого виступу головуючий за засіданні «круглого столу» нагадав, що 3 грудня 2022 року світ відзначив Міжнародний день осіб з інвалідністю, встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 1992 році. «Започаткування такого дня має на меті сприяти розумінню проблем осіб з інвалідністю, нагадати всім про важливість дружньої підтримки громадян, які цього потребують, необхідність забезпечення осіб з інвалідністю рівними можливостями в усіх сферах життєдіяльності суспільства. Люди з інвалідністю, а особливо діти з інвалідністю потребують особливої уваги, тим більше під час війни. Проведення круглого столу щодо проблем осіб з інвалідністю є вкрай актуальним, особливо в цей непростий період», - зазначив Сергій Гривко.

Учасники круглого столу висловили свої думки щодо викликів, з якими сьогодні стикаються особи з інвалідністю в Україні, пріоритетних кроків в державній політиці для вирішення проблем, що виникають та вдосконалення існуючих процесів.

За останніми даними Пенсійного фонду України та ДП «Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України» через широкомасштабне воєнне вторгнення російської федерації на територію суверенної держави Україна кількість людей з інвалідністю зросла на 26 тисяч 699 осіб. «До того ж дуже велика кількість наших військових ще в процесі реабілітації, лікування і не мають ще жодного статусу особи з інвалідністю. Тож ми прогнозуємо, що кількість людей з інвалідністю буде більшою, і тому виклики є серйозними, і вони потребують вирішення», - повідомила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович. Частині осіб з інвалідністю довелося виїхати за кордон у пошуку безпечного та пристосованого до їх потреб місця перебування на час військових дій в країні.

Пані Міністр у своєму виступі запевнила учасників «круглого столу» у збереженні державної підтримки осіб з інвалідністю за рахунок коштів Державного бюджету незважаючи на умови війни. «Усі види пенсійного забезпечення, усі допомоги, все, що пов'язано з виплатами людям з інвалідністю, навіть якщо закінчився строк дії пенсійного посвідчення і є потреба переогляду, але людина знаходиться або на окупованій території, або в зоні бойових дій, або за кордоном і ми розуміємо, що  вона не може зробити такий переогляд, всі допомоги та всі виплати продовжено», - запевнила Оксана Жолнович.

Окремо Міністр соціальної політики України зупинилася на питаннях впровадження в Україні нових стандартів реабілітації відповідної категорії населення та опрацювання стандартів соціальної реабілітації.

На етапі запуску проект по залученню протезистів, ортезистів та соціальних працівників до мультидисциплінарних реабілітаційних команд, що працюють у закладах охорони здоров’я. Це дозволить розпочати підготовку пацієнта до протезування на ранньому етапі його відновлення, полегшить процес замовлення та отримання протезів та допоміжних засобів реабілітації. Нагадаємо, що наразі за підтримки міжнародних організацій відбувається реалізація «пілотного» проекту в 3-х з 17 лікарень щодо забезпечення військовослужбовців та їх родини супроводом соціальних фахівців під час лікування та реабілітації.

Під час обговорення повідомлялося, що низка реабілітаційних центрів зазнали руйнувань через терористичні ракетні атаки росії по містам України. Зокрема, ворожі ракети потрапили у реабілітаційні центри Лютіжа та Миколаєва. Держава у співпраці з іноземними донорами здійснює відновлення зазначених установ. За даними Міністерства соціальної політики України, незважаючи на виклики війни, здійснення реабілітації продовжується на базі інших реабілітаційних центрів в затребуваному обсязі.

Експерти зазначали, що існує проблема в забезпеченні осіб з інвалідністю соціальними послугами, соціальною реабілітацією, соціальною адаптацією, здійсненні денного/постійного догляду. Розуміючи особливості витрат державного бюджету України в умовах воєнного стану, держава користується допомогою та сприянням міжнародних партнерів у створенні додаткового штату соціальних працівників, забезпеченні доплат за здійснення відповідної важливої та важкої праці.

Соціальних фахівців потребують також перинатальні центри, - для якнайшвидшого надання системної допомоги родинам з дітьми, які мають порушення розвитку.

Щодо кожного з вищевикладених питань держава здійснює активні напрацювання та заходи. Зокрема планується, що до процесу розбудови ефективної системи супроводу та надання особам з інвалідністю соціальних послуг в державі будуть долучені громадські організації.

У своєму виступі генеральний директор Директорату соціального захисту Міністерства у справах ветеранів України Руслан Приходько звернув увагу на те, що відповідно до положення Міністерство опікується питаннями формування та реалізації політики соціального захисту осіб з інвалідністю внаслідок війни. «В цьому році до нас надходили чисельні звернення від осіб з інвалідністю внаслідок війни, у зв'язку з тим, що вони не могли пролонгувати дію своїх посвідчень для того, щоб отримувати і користуватися всіма пільгами, передбаченими законодавством України, - повідомив пан Приходько. – Нами було напрацьовано відповідно проект постанови Кабінету Міністрів, який наразі погоджено з усіма центральними органами виконавчої влади і направлені до Кабінету Міністрів для того, щоб особи з інвалідністю внаслідок війни могли автоматично продовжувати дію своїх посвідчень і отримувати відповідно пільги, передбачені законодавством України». Окремо пан Приходько розповів про роботу Міністерства в напрямку психологічної реабілітації учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни. Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко впевнений, що «підтримка ветеранів, осіб з інвалідністю – це запорука сильного нашого війська та міцної держави».

Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна повідомила, що серед потреб осіб з інвалідністю під час військових дій: умови та способи безпечної евакуації; доступність транспортної інфраструктури; інформування під час сигналу «повітряна тривога»; доступність захисних споруд цивільного захисту (укриття), засобів навігації; доступ до цифрових технологій; доступ до отримання інформації в доступних форматах; своєчасний та безперешкодний доступ до гуманітарної допомоги; доступ до базових послуг; індивідуальний підхід до проблематики потреб; підготовка до зими. «Зараз відбувається  розроблення стратегії безбар'єрного простору на 2023-2024 рік. Ми взяли всі ці питання, безперечно, до уваги і думаємо над тим, як це впроваджувати на національному рівні. Але в той же самий час, ми маємо розуміти,  що всі люди з інвалідністю, вони є такими, що мешкають в громадах. І органи місцевого самоврядування за розподілом повноважень сьогодні є такими, що мають забезпечити і соціальну підтримку, і всі соціальні послуги на рівні громади, - зазначила пані Ломакіна. – Потрібно розпочинати цю дискусію з представниками місцевого самоврядування».

Представники центральних органів виконавчої влади зазначали серед іншого про важливість підтримки осіб з інвалідністю при працевлаштуванні, а також запровадження нових активних програм зайнятості, адаптованих під потреби цієї категорії громадян. Особливо затребуваними в умовах війни можуть бути дистанційна та надомна форми праці та трудові договори з нефіксованим робочим часом. «Найбільш гідним способом забезпечення соціальної рівності людей з інвалідністю, особливо в час війни, є надання можливості самореалізації та досягнення ними економічної незалежності. Тому соціальна реабілітація людей з інвалідністю – це перш за все забезпечення їх зайнятості, - впевнена заступниця Міністра економіки України Тетяна Бережна - За сприяння Державної служби зайнятості особи з інвалідністю мають можливість працевлаштуватись на створені та пристосовані для них робочі місця на підприємствах, установах та організаціях у фізичних осіб, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору». За словами пані Бережної, за 10 місяців 2022 року Державна служба зайнятості працевлаштувала майже 46 тисяч осіб з інвалідністю. Крім того, за сприяння Державної служби зайнятості особи з інвалідністю можуть пройти професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, а також отримати профорієнтаційні послуги.

Учасники засідання «круглого столу» погодилися з тим, що питань, які потребують вирішення, накопичилося за період воєнного стану чимало. Тож, завершуючи роботу зібрання Голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Сергій Гривко закликав присутніх надсилати до Комітету свої пропозиції щодо вирішення проблем, з якими стикаються особи з інвалідністю під час війни, для здійснення спільних та злагоджених заходів держави, наукової спільноти та громадськості у цьому напрямку.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37